TILBURG - Op 15 september organiseerde Stichting Kringloop Hout in Nieuwegein het seminar 'Hout: grondstof versus brandstof'.
Zeven sprekers uit de wetenschap, de politiek, de energiesector en de houtsector bogen zich over het probleem dat hout als duurzame grondstof niet genoeg erkenning krijgt en - mede dankzij overheidssubsidies - te snel verbrand wordt voor energieopwekking.
Het materiaalhergebruik van hout ligt ernstig onder druk: van 2009 naar 2010 daalde het percentage van 38% naar 32%. In de afgelopen jaren is het aandeel gebruikt hout dat in verbrandingsovens verdwijnt voor energieopwekking, echter gestegen van 24% in 2007 naar 49% in 2010.
Stichting Kringloop Hout maakt zich ernstig zorgen over deze trend en stelt dat als deze ontwikkeling doorzet, binnenkort de norm van 25% materiaalhergebruik - overeengekomen met de overheid - niet meer gehaald kan worden.
Hout is duurzaam
Hout hoort zo lang mogelijk in de keten te blijven om de duurzame eigenschappen van deze grondstof - zoals het opslaan van CO2 - optimaal te benutten. 'Het probleem is dat momenteel zowel producthergebruik, materiaalhergebruik en verbranden met energieterugwinning als een nuttige toepassing worden gezien', zei Ad Lansink op het seminar.
Lansink is bedenker van de 'ladder van Lansink', het cascademodel dat de meest optimale en duurzame manier aangeeft voor afvalbeleid. Verbranding van herbruikbaar hout druist in tegen dit cascademodel.
Meer economische waarde
Ook vanuit economisch oogpunt is het belangrijk hout zo lang mogelijk te hergebruiken. Volgens Aalt Dijkhuizen, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, heeft hout '4 tot 8 keer meer economische waarde als je het hergebruikt voor producten dan wanneer je het verbrandt om energie te winnen.'
Overheidssubsidie contraproductief
Onderzoekster Irene Jonkers van het Nyenrode Center for Sustainability concludeerde dat de transitie naar een duurzaam gebruik van hout onder meer wordt tegengehouden door de overheidssubsidie op groene energie. Daarnaast leeft bij sommige milieuorganisaties het incorrecte beeld dat gebruik van hout niet duurzaam zou zijn.
Sterke lobby nodig
Loek Hermans, voorzitter van Platform Hout Nederland, stelde dat er 'een sterkere lobby nodig is om de overheid te overtuigen van het belang hout zo lang mogelijk in de keten te houden.
' Aanpassing van het overheidsbeleid is dringend nodig. Hermans riep de versnipperde houtbranche op zich te verenigen om een sterke vuist te kunnen maken voor hout als duurzame grondstof.
Conclusies seminar
- De overheid dient beter te handhaven op materiaalhergebruik: de ladder van Lansink wordt nu onvoldoende gerespecteerd;
- Overheidssubsidies voor afvalverbrandingsinstallaties hebben een negatief effect op hergebruik van houten verpakkingen;
- Wet- en regelgeving moet aangepast om beter aan te sluiten bij de doelstelling hout zo lang mogelijk in de keten te houden;
- De houtsector moet zich verenigen en samenwerken om een sterke vuist te maken en effectief te lobbyen voor hout als duurzame grondstof. Milieuorganisaties worden uitgenodigd zich aan te sluiten bij deze lobby.
© Nationale Bouwgids