AMSTERDAM (ANP) - Studentensteden stampen duizenden studentenwoningen uit de grond, maar dat is niet altijd genoeg om de groeiende vraag bij te houden.
Dat blijkt uit een rondgang langs enkele studentensteden. De vraag naar kamers groeit onder meer, doordat het aantal studenten landelijk gezien toeneemt.
Utrecht heeft sinds 2006 ruim 2400 (tijdelijke en permanente) studentenwoningen gebouwd. Desondanks is het tekort aan kamers voor studenten in het hoger onderwijs verdubbeld van 2000 in 2007 tot 4000 dit jaar.
Volgens een woordvoerster groeit het aantal studenten in het hele land sowieso, maar wordt Utrecht zelf ook steeds een populairdere studentenstad. ''We kunnen het niet bijhouden.''
Plannen
De domstad heeft concrete plannen voor meer dan 2000 studentenwoningen extra en daarnaast zitten er nog meerdere andere projecten in de pijplijn.
Maar, zo zegt de zegsvrouw, ''we hebben eigenlijk niet de illusie dat we het tekort zomaar kunnen oplossen. Utrecht is een populaire stad en dat heeft ook een keerzijde.''
Leiden
In Leiden kwamen er tussen 2002 en dit jaar 500 permanente studentenwoningen bij. Toch groeide het tekort aan dergelijke woningen in dezelfde periode van 2000 naar 4150.
Eind dit jaar worden er 500 extra kamers opgeleverd en tot 2020 volgen er nog eens 3000. Maar ook deze bouw ''kan de groei niet bijhouden'', aldus een woordvoerster.
De landelijke groei van het aantal studenten heeft gevolgen voor Leiden. Daarnaast speelt mee dat er enkele universitaire opleidingen zijn bijgekomen en dat ook de Hogeschool Leiden groeit.
Amsterdam
Amsterdam komt een heel eind, maar houdt de vraag ook niet helemaal bij. Volgens ramingen is er in de periode 2009-2014 behoefte is aan 9.900 nieuwe studentenkamers. De hoofdstad wil er 9000 te bouwen.
Woensdag werd bekend dat de vraag naar studentenkamers in Amsterdam in 2015 nog eens groeit met 1600 stuks. Zover heeft de gemeente nog niet vooruit gepland. Zij houdt deze cijfers wel goed in de gaten en onderneemt zo nodig actie, aldus een woordvoerder.
Andere steden slagen er wel in om de groeiende vraag bij te houden. Delft en Den Haag bouwen de komende jaren net zoveel woningen als waar behoefte aan is.