NIEUWGEIN (ANP) - Om de geplaagde woningmarkt weer vlot te trekken, lijkt rust en regelmaat de beste remedie.
Dat blijkt uit reacties van verscheidene belangenorganisaties naar aanleiding van de jongste cijfers over de huizenmarkt die donderdag bekend werden. Daaruit bleek dat de woningmarkt nog lang niet is hersteld, ondanks een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting.
Makelaarsvereniging NVM stelt dat de tegenvallende cijfers te maken hebben met het gedaalde consumentenvertrouwen door de onzekere financiële situatie. "De woningmarkt is voor nu vooral gebaat bij rust", is de conclusie van de NVM.
Daarbij denkt de vereniging dat er nog een hoop werk aan de winkel is voor de banken, die in hun ogen vooralsnog weigeren het beloofde maatwerk te leveren. Sinds begin augustus gelden strengere regels voor consumenten om een lening te krijgen, de zogenaamde Gedragscode Hypothecaire Financieringen.
Daarin staat onder meer vermeld dat banken iedere hypotheekaanvraag individueel zullen beoordelen. Daarvan is in de praktijk geen sprake, stelt de NVM, die de banken beticht van puur eigenbelang.
De NVM vindt in haar kritiek bijval van de Vereniging Eigen Huis (VEH). Ook zij stelt dat banken te terughoudend zijn bij het verstrekken van een hypotheek. Volgens de VEH komen mensen vaak niet verder dan een eerste gesprek bij de bank, terwijl ze geen onredelijk hoge hypotheek verwachten te krijgen.
Ook worden potentiële klanten onterecht langs dezelfde meetlat gelegd en ontbreekt daarmee iedere vorm van maatwerk. "Banken geven daarmee aan zelf geen vertrouwen in de huizenmarkt te hebben", concludeert de VEH.
Waar de belangenorganisaties hopen op rust en meer medewerking van de banken, denken woningmarktdeskundigen dat de overheid er in ieder geval verstandig aan doet zich voorlopig niet te bemoeien met de woningmarkt.
Zij stellen dat de huizenmarkt gebaat is bij rust en duidelijkheid, vooral op de lange termijn. Maar door de onduidelijkheid op het gebied van de hypotheekrenteaftrek en door de tijdelijkheid van de maatregel de overdrachtsbelasting te verlagen, blijft de toekomst van de huizenmarkt vooralsnog ongewis.