Normal_2312

ZOETERMEER - Minister De Jager (Financiën) lijkt vooralsnog niet van plan de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ook na 1 januari op 350.000 euro te laten, zo gaf hij aan tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Wel heeft hij de Tweede Kamer beloofd uiterlijk 1 december 2011 te informeren over de voor- en nadelen van verlenging. Bouwend Nederland blijft bepleiten dat maatwerk voor starters op de woningmarkt en verlenging van de hogere NHG essentieel zijn voor herstel van vertrouwen en een goed functionerende woningmarkt.

De tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting is een belangrijk element in de woningmarkt, zo bleek ook uit de meest recente cijfers van de NVM. Met minister De Jager ziet Bouwend Nederland echter dat de internationale financiële crisis het vertrouwen geen goed doet.

Juist daarom vindt Bouwend Nederland het belangrijk dat de hogere NHG-grens ook volgend jaar nog doorloopt. Consumenten hebben behoefte aan het gevoel van een vangnet in onzekere tijden en het NHG heeft bewezen deze rol goed te vervullen.

Daarnaast hebben de nieuwe hypotheekregels die op 1 augustus van kracht werden het positieve effect van de verlaging van de overdrachtsbelasting gedempt. Bouwend Nederland vindt het goed dat er meer aandacht komt voor mogelijke overkreditering bij hypotheekverstrekking.

Wel heeft Bouwend Nederland aandacht gevraagd voor de beperkte ruimte voor maatwerk in de nieuwe regels. Inmiddels zijn er gesprekken geweest met onder andere banken, het Ministerie van Financiën en de AFM, waarin de onduidelijkheden over maatwerk voor bijvoorbeeld starters en zzp'ers zo veel mogelijk zijn weggenomen. De banken moeten zodoende weer in staat zijn om een hypotheek op maat aan te bieden.

Dat is nodig ook omdat de sleutel voor het realiseren van de doorstroming op de woningmarkt bij de toetreding van starters tot de woningmarkt ligt. Dat leidt vervolgens tot doorstroming in andere woningmarktsegmenten omdat iedere initiële transactie tot (gemiddeld) drie daarop volgende doorstroom transacties leidt in 2 jaar tijd.

Juist daarom heeft Bouwend Nederland er begin dit jaar samen met de Neprom bij minister Donner op aangedrongen om de overdrachtsbelasting voor met name starters te verlagen. Die verlaging is er gekomen.

Als de banken nu ook zo snel mogelijk de ruimte die er is voor maatwerkhypotheken gaan toepassen, kan de woningmarkt eindelijk weer in beweging komen. Naast handhaving van de NHG op 350.000 euro pleit Bouwend Nederland voor het voortzetten van een aantal (tijdelijke) crisismaatregelen die bijdragen aan het vertrouwen in de woningmarkt.

Het gaat dan specifiek om:
- de regeling 'dubbele hypotheekrenteaftrek': de termijn waarin mensen met dubbele hypotheeklasten voor beide huizen in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek is tijdelijk verlengd van 2 naar 3 jaar (vervalt eind 2012);
- de regeling 'hypotheekrenteaftrek na verhuur': sinds 1 januari 2010 is het mogelijk om na een periode van verhuur van een te koop staande voormalige eigen woning weer in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek (vervalt eind 2012);
- de regeling 'overdrachtsbelasting bij doorverkoop': in de overdrachtsbelasting is voor het kalenderjaar 2011 de termijn van zes maanden voor de doorverkoop van onroerende zaken - voor woningen tijdelijk verruimd naar twaalf maanden (vervalt eind 2011).

© Nationale Bouwgids