ROTTERDAM - Jan Wesseldijk, algemeen directeur NEN, heeft een belangrijk instrument, NTA 8111, aangeboden aan wethouder Alexandra van Huffelen van Rotterdam, om drijvende stedenbouw van de grond te krijgen.
Dit gebeurde bij de opening van het Nationaal Water Wonen & Ruimte (WWR) congres op 13 oktober 2011 op de RDM-campus in Rotterdam.
Afspraken door de markt ontwikkeld en vastgesteld
Drijvend bouwen wordt naast hoogbouw gezien als dé mogelijkheid voor meer wonen en werken in sterk verstedelijkte gebieden.
Tot dusverre waren er echter veel onzekerheden en ging er veel inspanning verloren door het spreekwoordelijk opnieuw uitvinden van het wiel.
Het aangeboden instrument, de Nederlands Technische Afspraak (NTA) 8111, bevat afspraken voor drijvende gebouwen vallend onder het Bouwbesluit. Bij de ontwikkeling waren twintig marktpartijen betrokken en ruim dertig deskundigen.
Het voorzitterschap was in handen van Jeroen Singelenberg van de SEV en het voorwerk werd gedaan door Henk Vermande van Arcadis, geassisteerd door René van Hopstaken van DHV.
NTA 8111 lost knelpunten op
Het is niet zomaar dat de wethouder van Rotterdam NTA 8111 aangeboden kreeg. Rotterdam is niet alleen gastgemeente van het door Elba Media georganiseerde succesvolle congres, maar deze gemeente is ook van plan veel van haar oude havens geschikt te maken voor drijvende woonwijken.
En naast veel andere belangrijke stakeholders heeft Rotterdam meegewerkt aan de totstandkoming van NTA 8111. Deze is ontwikkeld om zoveel mogelijk ondervonden knelpunten bij drijvend bouwen weg te nemen.
Hiermee wordt het voor gemeenten en waterschappen gemakkelijker om vergunningen af te geven voor buitendijks bouwen. Er blijven echter nog enkele knelpunten over.
Daarvoor is onderzoek nodig en op termijn een aangepaste NTA of NEN-norm. Om dit goed van de grond te krijgen en alle belanghebbenden te mobiliseren is een stichting ’Drijvend Bouwen’ via NEN in oprichting.
Belang alle bouwpartijen
De NTA 8111 is van belang voor alle bouwpartijen die bouwen op het water als een toegevoegde waarde zien. Het gaat om bijvoorbeeld projectontwikkelaars, aannemers, installateurs, architecten, ingenieurs, gemeenten, waterschappen, provincies, centrale overheid, toeleveranciers, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, netbeheerders en nutsbedrijven.
© Nationale Bouwgids