AMSTERDAM - Steeds langere wachtlijsten bij woningbouwcorporaties. Hogere salariseisen bij vrijesectorwoningen of onnodige bemiddelingskosten bij verhuurbureaus. Nu er sinds deze maand ook meer punten aan huurwoningen in schaarste gebieden toegekend mogen worden, zit hurend Nederland met de handen in het haar.
"Zo erg hoeft dat allemaal niet te zijn", stelt Oscar Keveling van Huurhuis Nederland, een online platform voor huurder en verhuurder.
"Misschien is het niet de beste oplossing voor de huidige problemen, maar dergelijke maatregel leidt wel tot andere positieve gevolgen voor de markt. Dat geldt zowel voor de huurder als verhuurder. Wij pleiten al langer voor een liberale vrije sector huurmarkt waarin particuliere verhuurders zelf de huurprijs kunnen bepalen."
Volgens Huurhuis Nederland is dit de beste manier om een marktconforme huurmarkt te krijgen, waarbij aanbod de huurprijs bepaald. Bovendien leidt de nieuwe puntenmaatregel volgens Keveling tot meer aanbod op de verhuurmarkt. Daar zijn zowel huurder als verhuurder bij gebaat.
Als nadeel van de maatregel noemt Huurhuis Nederland dat het mensen met een lager inkomen raakt. Huidige huurders zullen zich twee keer bedenken bij het huren of kopen van een nieuwe woning. Het werkt dus ook scheefwonen in de hand.
"Ook de maatregel die per 1 juli 2012 in werking treedt om 5% extra in rekening te brengen op de huurrekening voor hoge inkomens vanaf 43.000 euro zal hier weinig aan veranderen. Huurders in dit segment zullen voor een woning van 652 euro slechts een kleine 33 euro per maand meer betalen. Daar gaat deze groep niet door verhuizen."
De Tweede Kamer is op zoek naar andere oplossingen zoals het verlagen van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent. Maar ook deze maatregelen hebben tot op heden weinig effect. Verandering in de huurmarkt moet gepaard gaan met een rigoureuze aanpak, zo concludeert Huurhuis Nederland.
© Nationale Bouwgids