BEVERWIJK - In meer dan de helft van de huurwoningen is geen werkende rookmelder aanwezig. Daarmee is de veiligheid van bewoners in het gedrang en, in geval van brand, de schadepost onnodig hoog.
Een recente analyse (1) toont aan dat het plaatsen van rookmelders een besparing van 23% aan brandschade oplevert. Dit kan oplopen tot 40.000 euro per woningbrand.
'Investeer die besparing om huurwoningen te voorzien van rookmelders,' luidt de oproep van René Hagen, lector Brandpreventie richting verhuurders, verzekeraars en de verantwoordelijken in de politiek.
'Zo wordt de woonsituatie van huurders een stuk veiliger.' Sinds 2003 zijn rookmelders bij nieuwbouwwoningen verplicht. Maar daarmee is het probleem van het geringe aantal rookmelders in Nederlandse huizen niet opgelost.
'In 65% van de koopwoningen zijn rookmelders aanwezig. Bij huurwoningen is dat maar 47%. En in aandachtswijken is het slechts 45%,' aldus René Hagen, lector Brandpreventie aan de Brandweeracademie en woordvoerder van WatdoeJIJbijbrand.nl.
Omdat de helft van de Nederlandse woningmarkt uit huurwoningen bestaat, zal een interventie op huurwoningen door belanghebbenden een significante veiligheidsvergroting opleveren.
Verhuurders, verzekeraars en samenleving: maak Nederland veiliger!
René Hagen: 'Via de campagne 'Wat doe JIJ bij brand?' wijzen we Nederlanders op hun eigen verantwoordelijkheid een werkende rookmelder te hebben. Maar daarnaast doe ik een indringende oproep aan verhuurders, verzekeraars en de politiek.
Want die kwetsbare groep beschermen door middel van het plaatsen van rookmelders, levert een interessante besparing op.' Volgens de meest recente analyse (1) van verzekeraar Interpolis, verlagen werkende rookmelders de kostenpost van brandschade met 23%. Omgerekend naar schadelast is dat gemiddeld 43.700 euro per woningbrand.
Verhuurders en verzekeraars kunnen twee vliegen in één klap slaan,' aldus René Hagen. 'Wanneer zij de besparing investeren door werkende rookmelders te plaatsen, beschermen ze hun huurders tegen rookvergiftiging en ernstige brandwonden en beperken zij de brandschade met 23%. Maatschappelijk gezien is het dus mogelijk om Nederland veiliger te maken.'
8 oktober innovatiebijenkomst: 100% werkende rookmelders in alle woningen'
De Stuurgroep Rookmelders, een samenwerkingsverband tussen NVBR, het NIFV, het Ministerie van VenJ, het Ministerie van BZK en de Nederlandse Brandwonden Stichting, loofde tot eind september 5.000 euro uit voor initiatieven die huisbazen verleiden om rookmelders te installeren.
Onder de titel '100% werkende rookmelders in alle woningen' zijn door jonge professionals en studenten ruim 50 innovatieve ideeën ingezonden. Op vrijdag 28 oktober worden de vijf beste ideeën tijdens een innovatiebijeenkomst gepresenteerd en toegelicht.
© Nationale Bouwgids