Normal_2852

DELFT - Nog geen vijf jaar oud en al zó'n grote hijskraan bedienen. Op donderdag 10 november legde Fynn Dorreman samen met wethouder De Prez een betonplaat in de Bomenwijk in Delft.

Onder toeziend oog van zijn trotse ouders, kopers, genodigden en opdrachtgever Vestia Delft gaven zij hiermee het startsein voor de bouw van de 101 woningen uit deelplan 2 (Lindebloesem).

Vestia organiseerde de bijeenkomst voor de toekomstige bewoners; de kopers van deelplan 2a en 2b. Ook projectbetrokkenen en direct omwonenden waren uitgenodigd. In buurthuis 't Boomhuis heette Rob van Eijkeren, directeur Vestia Delft, de aanwezigen welkom.

Daarbij had hij nog een nieuwtje over de energiezuinigheid van de woningen. De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) is exact uitgerekend en deze blijkt nog lager uitgevallen (EPC 0,5) dan van tevoren met de gemeente was afgesproken (EPC 0,64).

Dit betekent dat de woningen nóg efficiënter zijn gebouwd zodat optimaal rendement kan worden gehaald uit het warmtepompsysteem, de isolatie en het ventilatiesysteem. De woningen zijn hierdoor nog energiezuiniger.

Nog enkele woningen te koop
Ondanks de economische recessie verloopt de verkoop van de woningen in de Bomenwijk goed. Lindebloesem 2a is geheel uitverkocht. In deelplan 2b zijn nog enkele woningen te koop.

Het gaat om de woningen aan de Prunuslaan en de Lindelaan. De eengezinswoningen hebben een woonoppervlakte vanaf circa 96 m2 en de herenhuizen vanaf circa 144 m2. De woningen, met zowel een voor- als achtertuin, worden gekenmerkt door mooie lichte bakstenen gevels en royale raampartijen waardoor de woonkamer zeer licht is.

Andere pluspunten zijn de ruime badkamer, het moderne klimaatsysteem en natuurlijk de gunstige ligging ten opzichte van de binnenstad van Delft en Delftse Hout.

Duurzaamheid
Vestia kent twee belangrijke redenen om duurzaam te bouwen in de Bomenwijk. De eerste reden is de plicht om ook voor toekomstige generaties een leefbare planeet achter te laten.

Hierbij is duurzaamheid een breed begrip, dat loopt van het gebruik van FSC-hout en hergebruik van sloopafval tot nieuwe innovatieve verwarmingssystemen in nieuwbouw en CO2-besparing in het algemeen.

Een tweede reden ligt dichter bij de kerntaak van Vestia: het bouwen en verhuren van betaalbare woningen voor minder draagkrachtige groepen. Hier helpt duurzaamheid in de vorm van energiebesparing de woonlasten (huur + energiekosten) te beperken en het wooncomfort te verhogen.

© Nationale Bouwgids