Normal_2992

AMSTERDAM - De Amsterdamse woningmarkt staat volop ter discussie. Zeker nu het economisch tegenzit. Het wordt steeds moeilijker om een hypotheek te krijgen.

Ontwikkelaars hebben minder geld om nieuwe woningen bij te bouwen. En de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn lang, heel lang. Dit jaar heeft de gemeente een aantal besluiten genomen om de problemen op de woningmarkt tegen te gaan.

Zo is de manier waarop de huurwoningen in de stad verdeeld worden vernieuwd. Ook zijn specifieke maatregelen voor de middeninkomens genomen, bijvoorbeeld door huurprijzen van vrije sector woningen te begrenzen en door huurprijzen flexibel te maken.

Er bestaat geen snelle, of makkelijke oplossing voor deze situatie. Daarom heeft wethouder Freek Ossel (Wonen) afgelopen voorjaar aan een speciale DenkTank gevraagd wat er nodig is om meer beweging in de woningmarkt te krijgen.

In deze DenkTank zitten deskundigen van woningbouwcorporaties, huurdersverenigingen, particuliere verhuurders en de gemeente Amsterdam.

Vijf ombuigingen
De uitkomsten van de DenkTank staan in het rapport de Vitale Stad. In het bijbehorende Woonmanifest Amsterdam 2012 komt de DenkTank met aanbevelingen om de woningmarkt transparanter, efficiënter en regiobewuster te maken, De DenkTank stelt vijf beleidsombuigingen voor.

Zo wil de Denk Tank onder andere gaan experimenteren met inkomensafhankelijke huur, een huurmarkt voor de hele metropool regio, en meer aandacht voor de gebieden buiten de A10.

Flinke omwenteling
Wethouder Ossel staat positief tegenover de aanbevelingen: "Het is tijd voor een flinke omwenteling in de Amsterdamse woningmarkt. De lange wachtlijsten voor sociale huur, de torenhoge prijzen; het kan zo niet langer."

"Tijd voor een frisse wind door de woningmarkt. Het zal geen eenvoudige opgave worden, maar we hebben een stevig manifest, Ik vertrouw erop dat we aanknopingspunten hebben gevonden om tot concrete verbeteringen te komen in 2012."

© Nationale Bouwgids