Normal_13872668940010_1

(Novum) - De koopkracht van Nederlandse huishoudens neemt mede door de maatregelen uit het begrotingsakkoord volgend jaar toe met een procent. In september, voor het akkoord, werd nog een koopkrachtdaling van een half procent verwacht. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde decemberraming van het Centraal Planbureau (CPB).

De mediane koopkracht neemt volgend jaar toe door de verlaging van het belastingtarief in de eerste schijf. Die maatregel kwam het kabinet in oktober overeen met D66, ChristenUnie en SGP. De koopkracht verbetert daarnaast door de verlaging van de premies voor de basiszorgverzekering volgend jaar en door de lagere pensioenpremies voor ambtenaren.

De decemberraming verschilt verder weinig van de raming van het CPB voor Prinsjesdag in september. Dit jaar krimpt de economie met een procent, volgend jaar wordt een plus van een half procent verwacht. De groei wordt gedreven door een hogere export en door investeringen. De bestedingen van consumenten nemen volgend jaar nog verder af, ondanks de hogere koopkracht. Dat komt door de daling van de inkomens dit jaar, en de afgelopen jaren gezakte vermogens van huishoudens.

Het herstel op de Nederlandse arbeidsmarkt laat nog op zicht wachten. De werkloosheid blijft verder stijgen en komt volgens het CPB gemiddeld uit op 7,5 procent. Het aantal banen neemt daarnaast ook af, maar wel in een lager tempo dan dit jaar. In de marktsector wordt een daling van de werkgelegenheid verwacht van een half procent, bij de overheid anderhalf procent.

De inflatie komt volgend jaar op anderhalf procent. Dat is flink lager dan dit jaar, maar dat komt doordat de btw-verhoging van oktober vorig jaar niet langer meetelt.

Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 3,3 procent, terwijl dat aan het einde van deze maand waarschijnlijk 3,1 procent bedraagt. Het tekort wordt gedempt door onder meer de zes miljard bezuinigingen die in het begrotingsakkoord zijn afgesproken.