Normal_rijtjeswoningen_nieuw_koopwoning_huis_huizen

(Novum) - De VVD wil dat het huurwaardeforfait volgend jaar anders wordt berekend. Huiseigenaren moeten er niet opnieuw de dupe van worden dat de huren stijgen, zei VVD-Kamerlid Barbara Visser donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Eind vorige maand werd duidelijk dat het huurwaardeforfait met ingang van 1 januari omhoog ging van 0,6 naar 0,7 procent. Dat betekent dat huiseigenaren tot honderden euro's meer inkomstenbelasting betalen, terwijl de huizenprijzen juist zijn gedaald. Dat komt doordat het forfait niet alleen afhangt van de woningprijzen, maar ook aan de huren is gekoppeld.

Visser wees erop dat de huren verder zullen stijgen, als gevolg van de kabinetsmaatregelen om scheefwonen tegen te gaan. Dat zou betekenen dat het forfait volgend jaar opnieuw stijgt. Dat wil de VVD voorkomen. "De eigenwoningbezitter betaalt nu voor de aanpak van scheefwonen. Dat is een onbedoeld effect", stelde Visser.

Coalitiepartij PvdA ziet geen reden om het forfait anders te berekenen. De huidige formule wordt gebruikt sinds 2001, en volgens PvdA-Kamerlid Jacques Monasch zijn huizeneigenaren tot nu toe altijd in het voordeel geweest.

De oppositie hekelde de gebrekkige communicatie over de stijging van het forfait. Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) sprak in december nog van een tarief van 0,6 procent voor 2013. Een week later meldde staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) dat het 0,7 procent was. De Belastingdienst hield het intussen op 0,65 procent. "Verwarrend en knullig", oordeelde D66-Kamerlid Kees Verhoeven. Hij wil dat huiseigenaren voortaan eerder en duidelijker worden geïnformeerd.

Blok en Weekers zegden toe een aantal mogelijke manieren om het forfait te berekenen op een rij te zetten. Weekers gaat bovendien proberen om het forfait en andere fiscale tarieven eerder bekend te maken.