LEEUWARDEN - Provincie Friesland treft een regeling voor funderingsherstel. Dit is bedoeld voor eigenaren van woningen met funderingsproblemen door paalrot.
De regeling bestaat uit een laagrentende lening van 2%. Hiermee kan men het funderingsherstel financieren. Vanaf januari 2012 kunnen huiseigenaren gebruik maken van de lening.
De regeling is alleen bedoeld voor eigenaren van particuliere woningen in Friesland met funderingsproblemen door paalrot. De regeling wordt in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) uitgevoerd.
Om gebruik te kunnen maken van de regeling moet het huis aan twee eisen voldoen. De woning moet vóór 1992 eigendom van de bewoner zijn geworden. En daarnaast mag de WOZ-waarde van de woning niet hoger dan € 236.607 liggen.
Deskundig onderzoek
Voordat de huiseigenaar in aanmerking komt voor een lening, moet er een deskundig onderzoek worden gedaan. Hiervoor zijn richtlijnen opgesteld door de Organisatie Onafhankelijk Onderzoek Funderingen). Het onderzoek moet aan deze richtlijnen voldoen.
Probleemschets
Nederland kent verschillende bodemsoorten. Bij het bouwen van een woning wordt een paalfundering aangebracht als de bodem niet voldoende draagkracht heeft om het gewicht van een woning te kunnen dragen.
In gebieden met klei- en veenlagen zijn in het verleden houten paalfunderingen gebruikt. Het bovenste funderingshout, waar bovenop de gemetselde fundering rust, hoort tenminste 10 centimeter onder water te staan.
Als de grondwaterstand te laag is, komen de paalkoppen droog te staan en komt er zuurstof bij. Hierdoor ontstaan schimmels die de palen verzwakken. Dit kan leiden tot scheefstand van de woning, scheve vloeren, klemmende ramen en deuren, scheuren in muren en verzakking van de grond.
© Nationale Bouwgids