Normal_3215

AMERSFOORT - In navolging van de uitzending van Hart van Nederland van afgelopen donderdag waarin door de Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt de rol van de sommige verhuurmakelaars aan de kaak is gesteld, hebben een aantal gedupeerde huiseigenaren zich gemeld om hun krachten te bundelen tegen de malafide verhuurmakelaars.

Er is een duidelijke verschuiving waarneembaar dat henneptelers de particuliere woningmarkt gebruiken voor het telen van hennep. De meeste particuliere verhuurders verhuren uit nood omdat de woning niet verkocht kan worden en de lasten betaald moeten worden.

Deze verhuurders hebben geen enkele ervaring met verhuur, kennen de regels slecht en vertrouwen hierbij op de vakkundigheid van de makelaar. Telkenmale blijkt dat de verhurende makelaar ernstig tekort is geschoten bij het natrekken van de aangeleverde gegevens van de huurder.

Loonstroken en werkgeversverklaring zijn niet gecontroleerd, een kopie legitimatie wordt geaccepteerd in plaats van dat de identiteitspapieren aan de makelaar worden overlegd.

Terwijl er eenvoudige systemen bestaan waarmee de echtheid van de identiteitspapieren en loonstroken kan worden nagegaan. Ook blijkt in alle gevallen dat er geen overleg is geweest tussen de makelaar en de verhuurder over wie de huurder is en zijn de bescheiden vooraf overlegd.

De verhuurder kreeg enkel de mededeling dat er een huurder was gevonden en dat de contracten ter ondertekening klaar lagen. Als er een hennepplantage wordt aangetroffen lopen de kosten voor de verhuurder snel op.

Schade aan de woning, de opruimkosten van de hennepplanten door de gemeente, in enkele gevallen een bestuurlijke boete, nota van de energiemaatschappij, gerechtelijke kosten om de huurovereenkomst ontbinden te krijgen en een gerechtelijke procedure voor het verhalen van de schade.

Van de politie c.q. overheid hoeft een verhuurder geen steun te verwachten. In eerste instantie wordt de verhuurder als (mede) dader gezien. Justitie ziet de schadepost als een gevolg van de huurovereenkomst en deze valt onder het civiel recht (burger-recht) en daar bemoeit de politie zich niet mee.

Hierdoor wordt de verhuurder aan zijn lot overgelaten. Er zijn twee belangrijke zaken nodig om deze trend in de verhuurmarkt te keren: een verplicht keurmerk voor verhuurmakelaars en een verhuurprotocol waardoor de macht bij de verhuurder komt te liggen.

De verhuurder bepaalt of er een huurovereenkomst wordt opgesteld en niet langer de makelaar. De Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt komt op voor de gedupeerde verhuurders en ondersteund hen in het verhalen van de schade.

© Nationale Bouwgids