Logo_parlementaire-enquete_woningcorporaties_logo

(Novum) - In de Tweede Kamer beginnen woensdag de openbare verhoren van de parlementaire enquête naar de woningcorporaties. De komende weken krijgen tal van hoofdrolspelers uit de sector onder ede het vuur aan de schenen gelegd.

Woensdag is het eerst de beurt aan een aantal deskundigen, onder wie oud-staatssecretaris van Volkshuisvesting Dick Tommel (D66). Donderdag en vrijdag worden twee corporaties onder de loep genomen waar zich de afgelopen jaren schandalen hebben afgespeeld die de aanleiding waren voor de enquête: Woonbron en Rochdale.

Woonbron is bekend van het debacle met het ss Rotterdam, het voormalige vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn. Woonbron wilde het schip ontwikkelen, maar de verbouwing pakte veel duurder uit dan gepland. De woningcorporatie, met aan het roer topman Martien Kromwijk, ging voor tientallen miljoenen het schip in.

Behalve Kromwijk verschijnen donderdag oud-commissaris André Thomsen en voormalig extern toezichthouder Hans Zwarts, die naar aanleiding van de problemen bij Woonbron werd aangesteld door toenmalig minister voor Wonen Eberhard van der Laan (PvdA).

Vrijdag neemt Hubert Möllenkamp plaats in het getuigenbankje voor de commissie. Möllenkamp, ooit bijgenaamd de Zonnekoning, was bestuursvoorzitter van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale totdat hij in 2009 werd ontslagen wegens zelfverrijking. Ook verschijnt vrijdag oud-bestuurder van Rochdale John van Nimwegen, die de praktijken van Möllenkamp aan de kaak stelde.

De parlementaire enquêtecommissie, voorgezeten door onafhankelijk Kamerlid Roland van Vliet, onderzoekt naar aanleiding van de vele schandalen in de sector de opzet en het functioneren van het stelsel van woningcorporaties. De commissie bekijkt wat er verkeerd is gegaan en wat er moet veranderen. Een rapport wordt in het najaar verwacht.

Een parlementaire enquête is een van de zwaarste wapens die het parlement ter beschikking staan om duidelijkheid te krijgen in bepaalde zaken. Zo zijn in Nederland woonachtige getuigen die worden opgeroepen verplicht te verschijnen en moeten ze onder ede verklaren. Eerdere enquêtes gingen onder meer over de Bijlmerramp, de val van Srebrenica en de financiële sector. Er staat ook nog een enquête over het debacle rond de hogesnelheidstrein Fyra op stapel.