Normal_14038573850108_1

(Novum) - Het kabinet moet de komende drie jaar 1,2 miljard euro extra uittrekken om de nieuwbouwmarkt te stimuleren en de woningmarkt weer in beweging te krijgen. Uiteindelijk moet dat ook de werkgelegenheid een impuls geven. Dat zegt Bouwend Nederland vrijdag in een stimuleringsplan voor de economie.

Lastenverlichting op de woningmarkt is dé manier om het herstel van de woningmarkt en de werkgelegenheid te stimuleren, vindt de branchevereniging voor bouwbedrijven. Bouwend Nederland wil dat het geld wordt aangewend om belastingvoordeel te bieden aan aspirant-kopers van nieuwbouwwoningen, die nog maar de helft van de btw hoeven te betalen. Dat kost de schatkist dan vierhonderd miljoen euro aan btw-inkomsten per jaar.

Doordat meer mensen door het voordeel voor een nieuwbouwwoning kiezen worden twintigduizend nieuwe woningen per jaar extra gebouwd, redeneert de vereniging. Dat levert veertigduizend extra banen op in de bouwsector. Dat is nodig, want in de sector gingen in vijf jaar zeventigduizend banen verloren, zei voorzitter Maxime Verhagen vrijdag in een interview met De Telegraaf.

Door betere doorstroom komen sociale huurwoningen bovendien weer makkelijker beschikbaar en nemen de wachtlijsten af. Huizenbezitters van wie de hypotheek onder water staat kunnen het voordeel gebruiken om het verlies door de verkoop van hun huis op te vangen.

Nieuwbouw is de 'meest logische plek' voor lastenverlichting omdat die woningen relatief duur zijn ten opzichte van bestaande woningen, vindt de vereniging. Dat komt doordat de huizen op relatief dure grond zijn gebouwd. Nieuwbouwhuizen zijn gemiddeld 32 duizend euro duurder dan bestaande huizen.

Doordat het begrotingstekort afneemt, komt er ruimte voor lastenverlichting, vindt Bouwend Nederland. Volgens de belangenvereniging is het beter om die verlichting specifiek in te zetten in plaats van een 'dun uitgesmeerde, generieke maatregel, waar niemand veel van merkt'.