(Novum) - De verkoop van woningen heeft in het tweede kwartaal het hoogste niveau bereikt in bijna zes jaar tijd. Het aantal verkopen steeg in een jaar met meer dan veertig procent, naar ongeveer 39 duizend. Die inschatting maakt makelaarsvereniging NVM dinsdag op basis van de verkoopcijfers van haar makelaars.
De NVM-makelaars zelf verkochten in totaal ruim 29 duizend woningen, stelt de vereniging. De laatste keer dat een dergelijk aantal werd bereikt, was in het derde kwartaal van 2008, aan het begin van de economische crisis. Toen werden via de aangesloten makelaars 32 duizend huizen verkocht.
Ook de gemiddelde verkoopprijs van een woning nam verder toe, naar 215 duizend euro. Dat is een stijging van 3,5 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van vorig jaar. De gemiddelde prijs van een huis groeit daarmee voor het tweede kwartaal op rij, na de kleine plus van 1,2 procent tussen januari en maart.
Wel wijst de makelaarsvereniging erop dat de verkoopcijfers sterk verschillen per regio. "Lang niet iedereen in Nederland herkent zich in deze cijfers", aldus NVM-voorzitter Ger Hukker. "De regionale verschillen zijn groot en sommige woningtypen, zoals vrijstaande woningen, zijn op jaarbasis zelfs nog in prijs gedaald."
Zo stegen de huizenprijzen in Amsterdam in een jaar tijd met meer dan tien procent, terwijl de verkochte huizen in het Gooi liefst 12,6 procent in prijs stegen. In Noordoost-Groningen kreeg de gemiddelde verkoper daarentegen zo'n tien procent minder voor zijn woning dan in het tweede kwartier van 2013.
Bovendien liggen de prijzen van woningen - ondanks de stijging landelijk - nog altijd een kleine vijftien procent lager dan aan het begin van de crisis. Vooral duurdere woningen, zoals vrijstaande huizen en twee-onder-een-kapwoningen, hebben sinds de zomer van 2008 veel aan waarde ingeboet.
Om hun woning alsnog te verkopen hebben eigenaren hun woning ook vorig kwartaal weer in de uitverkoop gedaan. De gemiddelde vraagprijs voor een huis daalde het afgelopen jaar met 1,9 procent op jaarbasis. De vraagprijzen dalen daarmee al zo'n vijf jaar op rij.
Mede door het verlagen van de vraagprijs - maar toch ook vooral door het groeiende consumentenvertrouwen en de lage rente - krimpt het aantal huizen dat te koop staat overigens wel. Tijdens het tweede kwartaal stonden door heel Nederland zo'n 210 duizend huizen te koop. Dat is bijna acht procent minder dan vorig jaar.
Het 'stuwmeer van onverkochte woningen' krimpt daarmee flink. Toch heeft een deel van de verkopers erg veel moeite om zijn huis te slijten. Bijna een vijfde van het aanbod - ongeveer 45 duizend woningen - valt volgens de NVM onder het kopje 'moeilijk verkoopbaar'.
"In de cijfers zien we dat vooral woningen die pas op de markt komen goed verkocht worden", aldus Hukker. "Daartegenover staat een groot reservoir aan woningen die al een tijd op de markt staan." Dat die woningen niet worden verkocht, komt volgens de NVM-voorman vooral doordat de vraagprijs te hoog is.