Normal_nieuwbouw_1

(Novum) - Lang niet alle leegstaande kantoren kunnen worden omgebouwd tot bruikbare woningen. Daarom zal nieuwbouw de komende jaren wel degelijk nodig zijn. De bouwsector moet wel creatiever gaan bouwen. Dat zegt een woordvoerder van bouwbranchevereniging Bouwend Nederland donderdag in een reactie op een rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Nu massaal nieuwbouwwoningen bouwen, getuigt volgens het PBL van een kortetermijnvisie in de bouwbranche, omdat de bevolkingssamenstelling de komende decennia drastisch verandert. Het PBL maant in het rapport daarom tot voorzichtigheid. De focus zou meer moeten liggen op ombouw en aanpassen van de bestaande woningvoorraad dan op nieuwbouw.

Ombouw van bestaande kantoren levert volgens Bouwend Nederland echter te weinig bruikbare woningen op. Veel kantoren zijn ongeschikt omdat bij de bouw geen rekening is gehouden met een bestemmingsverandering. "Veel leegstaande kantoren staan bijvoorbeeld achterin op een bedrijventerrein. Je kunt je afvragen wie daar nou wil wonen", aldus de zegsman.

Aanpassen en verduurzamen van bestaande woningen gebeurt steeds meer volgens Bouwend Nederland. Maar daarnaast zal toch ook nieuwbouw noodzakelijk zijn omdat door de vergrijzing de behoefte aan een bepaald type woningen flink zal toenemen.

Nieuwbouwprojecten moeten er volgens de branchevereniging op gericht zijn dat een nieuw te bouwen gebouw meerdere bestemmingen kan hebben. Nieuwe scholen moeten bijvoorbeeld zo worden gebouwd dat ze in de toekomst kunnen worden omgebouwd tot woningen, als door vergrijzing de vraag naar scholen af- en de vraag naar woningen toeneemt. "Dan ben je duurzaam bezig. Dat bewustzijn is er in de sector", aldus de zegsman.

Door de vergrijzing neemt de vraag naar een- en tweepersoonshuishoudens de komende decennia toe. In 2030 zullen meer dan 1,4 miljoen 75-plushuishoudens bestaan, stelt het rapport van het PBL. Verlaten zij hun woning, dan komen rond die tijd jaarlijks zo'n vijftigduizend koopwoningen vrij, met woningleegstand tot gevolg.