Normal_1472

DEN HAAG (ANP) – Regeringspartij CDA ziet niets in het plan om mensen flink te beboeten als zij foto’s en filmpjes van inbrekers of overvallers op internet zetten.

"Het is de omgekeerde wereld dat de privacy van iemand die jouw huis binnendringt of die een diefstal pleegt in jouw winkel niet geschonden zou mogen worden", aldus CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg maandag.

Het gaat bijvoorbeeld om particulieren, bedrijven en organisaties die foto’s en filmpjes van ‘verdachten’ op internet zetten. De boete zou al snel 25.000 euro kunnen zijn, aldus Kohnstamm.

Grote internetbedrijven, zoals Google, Microsoft en Facebook, moeten rekenen op boetes die in de miljoenen lopen als ze misbruik maken van privégegevens of de privacy in gevaar brengen.

"Voortdurend gaan mensen met jouw gegevens aan de haal, zonder dat je daar ook maar iets van weet", benadrukt Kohnstamm. Ontwikkelingen op het gebied van internet en technologie volgen elkaar in razend tempo op. Veel mensen staan daar niet bij stil en denken dat hun privacy niet in het geding is.

„Als ik aan mensen vraag of ik hun creditcardnummer mag hebben, hun naam en de beveiligingscode achter op de creditcard, zeggen ze nee en kijken ze me raar aan. Terwijl dat soort gegevens op steeds meer plaatsen worden opgeslagen.

En lang niet altijd zorgvuldig. En daar letten wij op. Met dit soort bedragen dwing je af dat privacy wordt gerespecteerd”, zegt de Cbp-voorzitter. Het Cbp gaat ook achter de regionale elektronische patiëntendossiers aan.

De landelijke variant is (voorlopig) afgeblazen, maar regionale dossiers zijn al of worden ingevoerd. Een wettelijke basis ontbreekt echter voor de opslag van persoonlijke, medische informatie.

De mensen om wie het gaat weten vaak niet dat hun gegevens in een elektronisch dossier zijn ingevoerd. Jarenlang kon het Cbp, de waakhond van de privacy, nauwelijks meer dan op de vingers tikken, al kon hij wel dwangsommen opleggen. Met forse boetes hebben Kohnstamm en zijn medewerkers meer kracht.