Cobouw - Den Haag - De grootste bouwbedrijven van Nederland bouwden de afgelopen vijf jaar samen voor meer dan 100 miljard aan woningen, kantoren, wegen en bruggen, maar hielden daar geen cent aan over.
Dat valt op te maken uit het overzicht van de financiële resultaten van de betreffende ondernemingen, dat Cobouw heeft opgesteld. De acht grootste aannemers van ons land behaalden over de jaren 2010 tot en met 2014 gezamenlijk een negatief resultaat van 185 miljoen euro. Alleen al Ballast Nedam, Heijmans en BAM leden dik 430 miljoen verlies. Met een totaalverlies van 169 miljoen presteerde Ballast Nedam het slechtst van allemaal.
Ook Strukton en TBI wisten over die periode geen winst te boeken. Dura Vermeer deed dat wel, zij het met een totaal van net geen 10 miljoen, zeer beperkt. VolkerWessels en Van Wijnen presteerden als enige van de koplopers in de bouw redelijk. VolkerWessels hield aan vijf jaar bouwen 256 miljoen over; het veel kleinere Van Wijnen bijna 40 miljoen.
De acht bouwers vormen samen met baggerbedrijven Boskalis en Van Oord de traditionele bouwtoptien. Anders dan de bouwbedrijven waren de twee baggeraars wel winstgevend – en dat jaar in jaar uit. Boskalis boekte een totaalwinst van maar liefst 1,6 miljard over de afgelopen vijf jaar. Van Oord hield in dezelfde periode 630 miljoen over.
2012 was met voorsprong het slechtste jaar voor de grootste bouwers van Nederland. De top tien dook dat jaar ruim 60 miljoen in het rood; zonder de twee baggeraars kwam het verlies zelfs uit op 407 miljoen. Maar ook het afgelopen jaar was niet best. Het achttal bouwbedrijven was samen goed voor een verlies van ruim 169 miljoen. Vooral BAM en Ballast Nedam hadden een financieel slecht jaar. Het Bunnikse bouwconcern sloot 2014 af met een verlies van 108 miljoen; Ballast Nedam deed het met een negatief resultaat van 103 miljoen net ietsje beter.
De meest vooraanstaande bouwbedrijven van Nederland behaalden over 2014 samen een omzet van 24,9 miljard euro. Dat is enkele miljoenen minder dan in het jaar ervoor. Sinds 2009 nemen de bedrijfsopbrengsten van de top tien geleidelijk af. Alleen in 2011 was even een kleine opleving te zien, van 3 procent. De laatste keer dat de gezamenlijke omzet minder dan 25 miljard bedroeg, dateert van meer dan tien jaar terug, nog voor de grote fusie- en overnamegolf in de bouw.