Normal_3618

AMSTERDAM – Er zijn vier factoren waarom de officiële statistieken de werkelijke waarde van huizen niet goed weerspiegelen, zo meldt de Volkskrant.

Huizen die niet verkocht worden, tellen niet mee
Huizen staan steeds vaker langer dan zes maanden te koop. Veel huizen raken maar niet verkocht. Huizen van drie ton die met enkele tienduizenden euro's worden afgeprijsd zijn geen uitzondering meer. Deze huizen vormen de minst populaire groep koopwoningen.

Voor de wetenschap geldt: geen transactie geen prijs. Volgens hoogleraar woningmarkt van de Universiteit van Amsterdam, Johan Conijn, is de prijsdruk op impopulaire woningen zo groot dat ze hun huis dat ze niet kunnen verkopen, maar van de markt halen. “Mensen hebben een minimale verkoopprijs. Is er voor die prijs geen koper te vinden, dan blijven ze er wonen”, zegt Conijn.

Door veilingen daalt de prijs harder
Hoe anders is het bij veilingen. Daar dalen de prijzen een stuk harder omdat die huizen verkocht móéten worden en de prijs bepaald wordt door een select gezelschap.

De huizen worden verkocht voor 40 procent van de prijs van vergelijkbare woningen. Een jaar geleden lag dat cijfer nog op 60, 70 procent. Dit is een schokkend cijfer, vindt de Delftse hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer.

Het aanbod neemt explosief toe
Terwijl de prijzen van woningen dalen, neemt het aanbod explosief toe. Het is een teken dat de huizenmarkt totaal niet in evenwicht is. In totaal staan er in Nederland 220 duizend woningen te koop. Bijna twee keer het aantal dat afgelopen jaar van eigenaar is gewisseld.

Niemand durft te kopen waardoor de prijzen nog verder dalen. Pas als mensen weer durven te kopen zal de prijs weer stijgen, stelt Boelhouwer.

Banken lenen steeds minder
Het bedrag dat mensen kunnen lenen voor het kopen van een huis is de belangrijkste voorspeller voor de woningprijs. Door de crisis mogen banken minder geld uitlenen. Bovendien moeten woningbezitters 50 procent van hun hypotheek aflossen.

De komende jaren zullen de hypotheekregels steeds strenger worden, waardoor we steeds minder uitgeven aan woonlasten. Hierdoor zullen de woningprijzen verder dalen.

© Nationale Bouwgids