Normal_3756

AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Van Poelgeest stelt een groot terrein van 3,6 hectare op het Zeeburgereiland tijdelijk beschikbaar voor een creatief plan. Het terrein dat in de toekomstige Sluisbuurt van het Zeeburgereiland ligt, wordt voor een periode van tien jaar voor een symbolisch bedrag van één euro beschikbaar gesteld aan het initiatief dat de meeste meerwaarde voor de stad heeft. De gemeente organiseert hiervoor een aanbesteding waarbij een onafhankelijke jury uiteindelijk het winnende initiatief voordraagt.

In december 2010 heeft de gemeenteraad besloten dat de Sluisbuurt op het Zeeburgereiland in elk geval tot 2020 niet permanent zal worden bebouwd. Aanleiding hiervoor is de crisis op de woningmarkt. De gemeente zal de komende jaren dus zelf niet fors in de wijk investeren, maar wethouder Van Poelgeest wil dat het braakliggende terrein in de tussentijd wel gebruikt wordt. Daarom heeft het college van B&W besloten om een deel van de Sluisbuurt tegen relatief geringe kosten geschikt te maken voor tijdelijk gebruik.

Wethouder Van Poelgeest: 'De crisis biedt ons gek genoeg ook kansen. Normaal gesproken waren we dit stuk Amsterdam inmiddels gaan bebouwen. Dat zit er nu niet in. Nu hebben we de bijzondere mogelijkheid om voor een periode van tien jaar hier iets bijzonders te laten gebeuren.'

Uitgangspunt van het besluit is dat de gemeente het terrein in ruil voor een symbolisch bedrag van één euro aan één partij overdraagt voor de periode van tien jaar. Via een aanbestedingsprocedure kunnen organisaties hun plannen voor het gebied bij de gemeente indienen. De winnende partij zal worden voorgedragen door een onafhankelijke jury.

Voorwaarden
De gemeente stelt wel een aantal voorwaarden. Er mogen in het gebied geen functies komen die overlast geven en het initiatief moet een meerwaarde hebben voor huidige en toekomstige omwonenden. De winnende partij is zelf verantwoordelijk voor het aanvragen van de vergunningen en het beheer en onderhoud van het terrein.

Wethouder Van Poelgeest: 'Het gebruik van de grond is niet onvoorwaardelijk. We hebben in Amsterdam helaas ook ervaring met clubs die na het aflopen van hun tijdelijke contract niet meer weg willen. Daar kan hier geen sprake van zijn, want dan wordt het ons onmogelijk gemaakt om mensen de grond tijdelijk te laten gebruiken. Ik hoop dus dat iedereen zich aan de spelregels houdt. Alleen dan kunnen we misschien meer van dit soort dingen doen.'

De selectieprocedure zal in het voorjaar worden doorlopen. Nog voor de zomer kan het terrein worden overgedragen aan de winnende partij.

© Nationale Bouwgids