ROTTERDAM - De gebiedsafspraken voor Bergpolder Zuid in Rotterdam zijn ondertekend. Daarmee komt de herontwikkeling tot levendige wijk weer een stap dichterbij, zo meldt de gemeente Rotterdam.
Het doel is om de wijk te herontwikkelen. Bergpolder is in 2007 aangewezen als krachtwijk, onder andere vanwege de hoge mutatiegraad van bewoners, het rommelige straatbeeld en het gebrek aan voorzieningen.
Het masterplan gaat uit van een integrale aanpak waarbij aandacht is voor verbetering van alle aspecten van de wijk. Het plan is tot stand gekomen met een belangrijke inbreng van bewoners en ondernemers in de wijk.
Het toekomstbeeld van Bergpolder is een levendige stadswijk met mooie panden, hippe winkeltjes, creatieve ondernemers en gezellige horeca waar je tegelijkertijd rustig kunt wonen. Het is een wijk met uitersten en dat vraagt om een divers woonaanbod om die uitersten te huisvesten.
Wonen
Op twee locaties zijn appartementen of gezinswoningen voorzien voor bewoners die een vervolgstap willen maken in hun wooncarrière. Dat betekent sloop op het Insulindeplein van de huidige Spoordriehoek met uitzondering van het islamitisch centrum.
Ook de woonblokken aan de Bergselaan maken plaats voor nieuwbouw. De woningen aan de Vlaggemanstraat worden gerenoveerd.
Tegelijkertijd wordt de wijk flink vergroend en wordt de buitenruimte op bepaalde locaties aangepakt, zoals de herinrichting van het Eudokiaplein. Ook een Community Center maakt deel uit van het masterplan.
Masterplan gebiedsafspraken
Het masterplan is de onderlegger van de gebiedsafspraken. Het gaat daarbij onder andere om afspraken op financieel vlak. Zo zal Vestia de verschillende bouwprojecten voor haar rekening en risico financieren, financiert dienst Stadsontwikkeling de actualisering van bestemmingsplannen en investeert de deelgemeente in de buitenruimte, stedenbouwkundige planontwikkelingskosten en in een haalbaarheidsstudie naar een Community Center.
Maar er zijn ook gezamenlijke afspraken over planning, integrale samenhang van projecten, publiekrechtelijke medewerking, participatie, duurzaamheid, parkeren en levensloopbestendigheid.
© Nationale Bouwgids
Afbeelding: gemeente Rotterdam