ZEIST (ANP) - Het vriest donderdag tussen de -5 en -10 graden overdag, de koudste dag in deze winter tot nu toe. Voor het gevoel kan het donderdag echter wel tussen de -15 en -20 graden vriezen. Dat komt door de zogenoemde gevoelstemperatuur, die wordt beïnvloed door de wind. De gevoelstemperatuur is een factor om rekening mee te houden, waarschuwen weerinstituten KNMI, MeteoConsult en WeerOnline.
Wat is gevoelstemperatuur?
De gevoelstemperatuur of windchill is een combinatie van gemeten luchttemperatuur plus gemiddelde windsnelheid en het effect van die twee op een gezond, volwassen persoon van gemiddelde lengte die in de schaduw wandelt.
Hoe berekent men dat?
Sinds december 2009 gebruiken Nederlandse weersinstituten de Joint Action Group on Weather Indices (JAG/TI)-methode, die door wetenschappers is ontwikkeld. Deze methode wordt ook in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada en IJsland gebruikt. JAG/TI is gebaseerd op het warmtetransport van het lichaam naar de huid en geldt als de beste standaard tot nu toe voor het menselijk gevoel van kou. In een tabel is af te lezen hoe koud het aanvoelt bij vorst en een bepaalde windsnelheid. Zo voelt -10 graden vorst bij windkracht 4 als - 19 graden aan.
En als je in de zon loopt?
Dat is verraderlijk, want de zon krijgt in februari al meer kracht. In de zon kan het dus minder koud aanvoelen in snerpende wind, maar het lichaam koelt ondertussen wel even snel af.
Is dat erg?
Ja, want de gevoelstemperatuur bepaalt hoe snel er onderkoeling of bevriezing van lichaamsdelen kan optreden. Bij een windchill van -15 graden kan na een uur al koudeletsel optreden en als het aanvoelt als -20 graden kan bevriezing zelfs dwars door warme winterkleding plaatshebben. Schaatsers moeten extra oppassen, want de snelheid van het schaatsen telt nog eens op bij de windsnelheid, waardoor het voor het lichaam van schaatsenrijders nog eens een paar graden kouder kan aanvoelen.