Normal_4018

AMSTERDAM (Novum) - De totale hypotheekschuld in Nederland gaat door de vergrijzing en aflossing van hypotheken flink dalen. De zorgen over een steeds verder toenemende hypotheekschulden zijn dan ook onnodig, stelt het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) volgens het Financieele Dagblad in een rapportage over de hypotheekmarkt.

De totale hypotheekschuld neemt toe doordat steeds meer mensen een eigen woning hebben. Het eigen woningbezit steeg van 43 procent van de woningen in 1985 naar 57 procent vorig jaar. Het eigen woningbezit blijft toenemen, maar daar staat de vergrijzing tegenover. De komende jaren betalen steeds meer mensen hun huis af.

Ook zou de totale schuld door de spaarhypotheken hoger lijken dan hij daadwerkelijk is. Bij de spaarhypotheek wordt een bedrag gespaard, waarna de hypotheek meestal na dertig jaar in één klap wordt afgelost. Al die jaren telt de hypotheek echter wel mee bij de totale hypotheekschuld van Nederland.

De spaarhypotheek werd in 1985 geïntroduceerd. Vanaf 2015 (dertig jaar later) komt er dus een golf aan aflossingen. Tussen dat jaar en 2030 wordt volgens het EIB 220 miljard euro aan hypotheekschuld afgelost door het vrijkomen van de daaraan gekoppelde spaarpotten.

Het EIB staat hierdoor recht tegenover De Nederlandsche Bank. Die waarschuwde onlangs nog voor de stijgende hypotheekschuld en stelde dat maatregelen moeten worden genomen. "Ik heb nooit een berekening gezien van DNB waarop deze redenering gestoeld is", zegt EIB-directeur Taco van Hoek in de krant.

Hij wijst erop dat slecht bij één op de honderd hypotheken al dan niet tijdelijke betalingsproblemen ontstaan. Volgens hem moet de woningmarkt in beweging worden gebracht door starters meer mogelijkheden te geven.

"Ik begrijp niet waarom een academicus van 28, met nog een hele salariscarrière voor de boeg, een hypotheek van slechts maximaal 4,5 keer het jaarsalaris kan krijgen", zegt hij in de krant. "Die man of vrouw kan nog jaren van salarisstijgingen tegemoetzien."