Normal_4127

CHRISTCHURCH (ANP) - Gevaarlijke naschokken maken het erg lastig om de grote Nieuw-Zeelandse stad Christchurch te herbouwen, 12 maanden na de verwoestende aardbeving.

De beving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter kostte 185 mensen het leven op 22 februari 2011. De binnenstad ging grotendeels tegen de vlakte.

Het is nog steeds afgesloten. Hotels en winkels staan leeg achter een hek, zoals in een spookstad. Het enige geluid is van slopers die stukken puin afvoeren.

Er zijn plannen om de stad te herbouwen voor ruim 18 miljard euro, het grootste bouwproject in de historie van Nieuw-Zeeland. Maar de voortdurende naschokken frustreren de bouw. Sinds september 2010 zijn totaal 10.000 schokken geteld.

Sommigen hebben voorgesteld om de hele binnenstad te verplaatsen naar een stabieler gebied. Maar dat is onpraktisch, vindt de Nieuw-Zeelandse Society for Earthquake Engineering.

In het stadscentrum ligt immers al een netwerk aan leidingen voor water, gas, stroom en staan nog enkele gebouwen overeind. Om alles te verplaatsen zou duurder zijn dan de herbouw, zegt Win Clark van de dienst.

De gemeenteraad heeft wel besloten dat gebouwen in Christchurch voortaan hooguit zeven verdiepingen mogen tellen. Reden is vooral dat werknemers te getraumatiseerd zijn om op hogere etages te werken.

Dat de overheidsdiensten onderling kibbelen over dit soort regelingen, vertraagt de herbouwplannen verder. Het Nieuw-Zeelandse Institute of Economic Research waarschuwt dat bij verder uitstel de herbouw verlamd kan raken. Investeerders kunnen afhaken en bouwplannen in de onderste la verdwijnen.

Volgens het instituut zijn er het laatste jaar al 30.000 banen verloren gegaan in de stad.