UTRECHT (Novum) - De Nederlandse woningmarkt is er veel minder slecht aan toe dat wordt gedacht.
De 'fabels' die de ronde doen blokkeren juist de verbetering ervan omdat hierdoor onder alle betrokken partijen angst ontstaat. Dat stelt de Nederlandse Vereniging voor ontwikkelaars en Bouwondernemers (NVB) vrijdag.
De NVB doelt hiermee onder meer op de veronderstelling dat Nederlandse woningen relatief veel duurder zijn dan in de buurlanden.
De daling van de huizenprijzen moeten volgens deze fabel doorzetten om weer in verhouding te komen. Volgens de NVB is dit niet waar.
In grote Duitse en Franse stedelijke gebieden ligt de prijs juist hoger, zegt de NVB in verwijzing naar een recent onderzoek.
Tweede doorn in het oog van de vereniging is dat wordt verondersteld dat er meer dan genoeg woningen zijn in Nederland. Door de groei van het aantal huishoudens en de vervanging van slechte woningen is er juist extra bouwproductie nodig, vindt de NVB.
De NVB ergert zich er daarnaast aan dat steeds wordt benadrukt dat Nederlanders een hoge hypotheekschuld hebben. Tegenover de 650 miljard euro aan hypotheekschuld staat een waarde van het woningbezit van 1100 miljard en 200 miljard dat via spaar- en beleggingshypotheken is verzameld.
"De werkelijke schuldenberg is dus feitelijk slechts veertig procent van wat we hebben", aldus de NVB. Deze verzinsels zijn volgens de NVB er de oorzaak van dat banken en toezichthouders 'een steeds krampachtiger houding' aannemen.
Ook zien woonconsumenten de waarde van hun woningen zakken en klagen bedrijven in de woningbouwsector over kelderende omzetten, aldus de NVB.
Afstand nemen van verzinsels in de woningmarkt is 'de nummer één voorwaarde om de woningmarkt weer gezond te maken', betoogt de NVB.
Gebeurt het niet, dan vreest de vereniging verdere stagnatie. Waar vorig jaar 21 duizend nieuwe koopwoningen werden afgeleverd, daalt dit in 2012 met veertig procent naar 13 duizend.