Logo_inspectie_leefomgeving_en_transport_logo

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft brieven naar circa vijfduizend huizenverkopers gestuurd om hen erop te wijzen dat zij zo’n 6100 woningen hebben verkocht tussen 1 januari 2016 en 1 mei 2016 zonder het verplichte definitieve energielabel. Zij kunnen dit binnen zes weken alsnog in orde maken via de website Energielabelvoorwoningen.nl.

Zo’n label laat de energieprestatie van een woning zien; is die energiezuinig of zijn er nog besparingsmogelijkheden. Hoe energiezuiniger een woning is, hoe minder uitstoot van CO2, hoe beter dit is voor het milieu en hoe lager de stookkosten zijn voor de huiseigenaar.
De ILT controleert na zes weken of het label inmiddels definitief is gemaakt. Is dat niet het geval en er geldt geen uitzondering voor de woning, dan kan de ILT uiteindelijk een dwangsom van 405 euro opleggen.

De inspectie controleert sinds 2015 of woningen bij de verkoop een definitief label hebben. Zij baseert zich daarbij op gegevens van het Kadaster en van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Over 24.500 van de 249.000 woningen die in 2015 in Nederland zijn verkocht (cijfers RVO) heeft de ILT de verkopers brieven gestuurd omdat zij geen definitief energielabel hadden. In 9600 gevallen is het energielabel alsnog definitief geregistreerd of is bevestigd dat geen energielabel noodzakelijk is, zoals bij monumenten. Voor de overige 14.900 huizen loopt het traject nog.

In 2016 zijn 296.000 huizen verkocht. De ILT heeft daarvan nu de eerste vier maanden doorgelicht.

Toezicht inspectie
De inspectie ziet erop te dat de in Europa afgesproken energiebesparende maatregelen worden nageleefd. Het toezicht betreft fabrikanten, importeurs, distributeurs van bouwproducten, auto’s of autobanden, elektronica en beheerders, verhuurders en eigenaren van gebouwen en/of woningen. Doelen zijn: beperken van klimaatverandering door een lagere CO2-uitstoot , een lagere energierekening voor de consument en eerlijke concurrentie tussen bedrijven. ILT werkt daarbij samen met andere toezichtdiensten.

Meer informatie over het energielabel en hoe dat definitief te maken is, is hier te vinden.