Normal_verbouwing_verzekeren

Steeds meer Nederlanders laten hun huis verbouwen, maar vergeten daarna hun verzekeringen aan te passen. Wanneer er bijvoorbeeld een uitbouw wordt geplaatst, dan zal het aantal m2 van de woning stijgen. Bij een grotere oppervlakte geldt in de regel doorgaans een verhoogde waarde van de woning en een hogere verzekeringspremie. Dit betekent automatisch dat er gekeken moet worden naar de opstalverzekering, en vervolgens de inboedelverzekering. Doe je dit niet, dan loop je de kans om bij calamiteiten minder geld terug te krijgen van de verzekering. Hoe zit dat precies?

Verschillende woonverzekeringen

Voor een woonhuis kun je een aantal verschillende woonverzekeringen afsluiten, namelijk de inboedel- en opstalverzekering. De inboedel van je huis is in principe al het roerende of losse goed, zoals de televisie of sieraden. Bij de opstal hebben we het daarentegen over alles dat ‘vastzit aan de woning’, ofwel de keuken, centrale verwarming en meer. Een derde variant voor de verzekering is de woon(huis)verzekering. Dit is als het ware een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering, waarmee schades als gevolg van brand of storm zijn gedekt. Deze drie verzekeringstypen vertegenwoordigen de waarde van je woning en deze stijgt wanneer je een woning gaat verbouwen.

Vergeten

Veel mensen vergeten hun woonverzekeringen aan te passen zegt vergelijkingswebsite Totaalbesparen.com. Onwetendheid is de reden dan mensen hun verzekeringen na verbouwing niet aan laten passen. Het aanpassen van de woonverzekeringen heeft in veel gevallen geen schokkende gevolgen voor de maandelijkse premie. In de meeste gevallen gaat het om een paar euro per maand extra, maar het kan ook zijn dat de maandelijkse premie gelijk blijft. Pas je verzekeringen direct aan nadat de verbouwing klaar is. Zo voorkom je onderverzekering.

Aanpassen en vergelijken van verzekeringen

Begin je aan een verbouwing, houd dan rekening met alle facetten die hierbij komen kijken. Niet alleen koop je materialen in en wil je gedekt zijn tegen constructiefouten, maar ook de nieuwe situatie moet beschikken over een op waarde geschatte verzekering. Denk aan de waardestijging van je woning als geheel, maar ook over de invulling van de verbouwing. Kies je voor een nieuwe (uitgebreide) keuken, ga je de badkamer verbouwen of gaat de voorkeur uit naar een nieuwe uitbouw? Het heeft allemaal direct betrekking op het type verzekering dat je nodig hebt.

Je wilt vanzelfsprekend de beste verzekering voor een scherpe prijs. Ook voor, tijdens en na een verbouwing is het mogelijk verzekeringen te vergelijken. Op vergelijkingssite Totaalbesparen.com kun je dit makkelijk doen. Let wel, een opstalverzekering heb je uitsluitend nodig wanneer je beschikt over een koopwoning. Heb je echter een huurwoning, dan is enkel de inboedelverzekering vereist. Wanneer je jouw huurwoning gaat verbouwen, dan is het overigens belangrijk dat je één en ander met je verhuurder bespreekt, alvorens je direct op zoek gaat naar de beste verzekering in jouw situatie.

Woningbouw

Heb jij binnenkort verbouwplannen en wil je alles weten over de woningbouw, subsidies, woningbouwnieuws en wetgeving? Bekijk dan onze handige woningbouw pagina