DEN HAAG (Novum) - De drie energiebedrijven die werken aan de bouw van kolencentrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven willen dat de herinvoering van de kolentax uit de Miljoenennota wordt geschrapt. Dat schrijven RWE/Essent, Eon en GDF Suez vrijdag in een brief aan informateurs Henk Kamp (VVD) en Wouter Bos (PvdA).
De drie energiereuzen vinden de kolentax oneerlijk, omdat zij ook al energiebelasting betalen. Door de kolentax, die twaalf jaar geleden werd afgeschaft, opnieuw in te voeren worden de bedrijven dubbel gepakt, vinden ze. Een woordvoerder van Essent stipt bovendien aan dat hun kolencentrales momenteel al moeten concurreren met zwaar gesubsidieerde groene energie uit Duitsland.
Volgens de woordvoerder zijn het Nederlandse bedrijfsleven en de consument naast de energieproducenten ook slachtoffer van de kolentax. "De totale kosten van energie in Nederland gaan daardoor met anderhalf miljard euro omhoog." Energiemaatschappij Eneco, dat geen kolencentrales heeft, en Shell zijn juist uitgesproken voorstanders van de kolenbelasting. Zij denken dat de invoering van de tax de productie van duurzame energie een stimulans geeft.
De drie energiebedrijven zijn daarnaast van mening dat de kolentax niet helpt om de energieproductie te vergroenen. "Als Nederlandse bedrijven door de kolentax minder CO2 uitstoten en daardoor minder emissierechten nodig hebben, zullen deze worden opgekocht door bedrijven die meer rechten nodig hebben", schrijven ze. Als alternatief voor de kolenbelasting stellen de bedrijven een CO2-heffing, oftewel een verhoging van de prijs van emissierechten, voor.
Hoewel de VVD als onderdeel van de Kunduz-coalitie expliciet akkoord is gegaan met de herintroductie van de kolenbelasting, is de maatregel niet in het verkiezingsprogramma van de partij terug te vinden. De PvdA heeft de kolentax wel in zijn programma opgenomen, hoewel de partij het Kunduz-akkoord niet heeft ondertekend. Tijdens de verkiezingscampagne nam VVD-lijsttrekker Mark Rutte nog stelling tegen de 'zeer forse' verhoging van de belasting op energie die de PvdA zou voorstellen.