Normal_5134

DEN HAAG (Novum) - De Tweede Kamerverkiezingen zorgen niet alleen voor een verandering van de zetelverdeling, maar ook van de indeling van het Kamergebouw. Traditioneel moeten de fracties na de verkiezingen worden verhuisd, al blijven mutaties deze keer redelijk binnen de perken.

Het is voor de facilitaire dienst van de Tweede Kamer een nauwkeurig spel van passen en meten om te bepalen waar welke fractie komt te zitten. Dit leidt tot een plan waar alle fracties mee moeten instemmen. Niet zelden leiden verhuizingen door het Kamergebouw tot scheve gezichten, aangezien niet iedere plek even populair is.

De VVD en de PvdA, de grootste winnaars van de verkiezingen, blijven op hun plek maar breiden wel fors uit. Doordat de VVD uit z'n jasje is gegroeid in gebouw 1A en Binnenhof 2, moet de ChristenUnie verkassen en de SP een stukje opschuiven. SP-Kamerlid Farshad Bashir heeft er geen problemen mee. "Verhuizen hoort er nu eenmaal bij. Maar ik ben blij dat we grotendeels blijven waar we zaten, het is een fijn gebouw."

De ChristenUnie, die gelijk bleef in zetelaantal, verhuist naar de andere uithoek van het Kamergebouw, het voormalige ministerie van justitie. "Daar zijn we blij mee", zegt een woordvoerder van die partij. "We krijgen minder kamers voor onze vijf Kamerleden en de medewerkers, maar wel meer vierkante meters. En het is een gebouw met veel allure."

Voorheen was 'justitie' de plek waar het CDA zat, maar met het krimpen van die partij wordt ook de ruimte van de christendemocraten daar steeds kleiner. "Het wordt nu steeds meer het gebouw van kleinere middenpartijen", ziet de ChristenUnie-zegsman. "We zo handig als je samen als oppositiepartijen moties wil indienen."

D66 neemt in de nieuwe indeling de hele tweede verdieping in van justitie. "Heel fijn. Ik vind het de mooiste vleugel van het gebouw", zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven. "De Kamers ademen hier geschiedenis."

De grote verhuizingsoperatie vindt naar verwachting eind november plaats. De fractie van 50Plus kan hier in ieder geval niet op wachten. De nieuwkomer in de Kamer krijgt een plekje op de vierde verdieping, naast de PVV-burelen. Tot die tijd moet de partij van Henk Krol het doen met tijdelijke huisvesting in een kleine vergaderkamer van het Kamergebouw. De naam daarvan is wel toepasselijk: de Oudkamer.