Het Havenbedrijf Rotterdam gaat samen met de Duitse energieleverancier Uniper een fabriek voor de productie van groene waterstof op de Maasvlakte bouwen. Het project moet helpen bij het terugdringen van de uitstoot in de haven, die in 2050 klimaatneutraal wil zijn.
Groene waterstof wordt geproduceerd door het splitsen van water in waterstof en zuurstof met behulp van hernieuwbare energie. Dit proces wordt elektrolyse genoemd. Volgens de studie is de Uniper-locatie op de Maasvlakte bij uitstek geschikt voor grootschalige productie van groene waterstof met behulp van stroom van Noordzee-windparken. Het is de bedoeling om in 2025 een waterstoffabriek van Uniper te hebben op de Maasvlakte. Financiële details rond het project werden niet gemeld.
Waterstoffabriek
De waterstoffabriek van Uniper moet worden aangesloten op een waterstofpijplijn in de haven. Daarmee krijgt de fabriek ook een verbinding met de nationale waterstofinfrastructuur. Daarnaast moet duurzame waterstof geleverd gaan worden aan de chemie-industrie in Moerdijk en Chemelot in Limburg, net als de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.
"De industrie in onze haven moet een forse omslag maken met de verduurzaming van hun bedrijfsprocessen. Waterstof zal hierbij een centrale rol spelen", zegt Allard Castelein, topman van het Havenbedrijf Rotterdam in een verklaring. Volgens Castelein zal de haven van Rotterdam een internationaal knooppunt worden voor de productie, import en doorvoer van waterstof richting andere landen in Noordwest-Europa.
Door: ANP