Aan het programma Toekomstbestendige Leefomgeving heeft het Nationaal Groeifonds 100 miljoen euro toegekend. Van dat bedrag is 2,8 miljoen euro bestemd voor de Circulaire Geveleconomie. Dit meldt Bouwend Nederland.
De Circulaire Geveleconomie is een initiatief van vijf brancheorganisaties in de gevelbouw: Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland (Vakgroep Glas) en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS).
Investeren
Brancheorganisaties en kennispartners investeren naast de 2,8 miljoen zelf datzelfde bedrag. Daardoor is voor de komende vijf jaar 5,6 miljoen euro beschikbaar voor de Circulaire Gevelbouw. Dit staat overigens los van gevelbedrijven en partners die in andere delen van het programma samenwerken om te komen tot benodigde innovaties.
Mens en dier
Met de Circulaire Geveleconomie beogen de brancheorganisaties het volgende: het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gevels van gebouwen zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Gebouwd moet worden op een wijze die economisch en ecologisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier.
Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres