Normal_kerk_monument_noord-brabant

De provincie Noord-Brabant investeert opnieuw fors in de restauratie van monumenten. Met bijna 3 miljoen euro extra kunnen naar verwachting 10 tot 12 monumenten worden gerestaureerd.

“Provinciale Staten hebben in november 2013 aangegeven dat zij extra geld beschikbaar willen stellen voor de restauratie van monumenten, met name om het restauratievak een impuls te geven. In januari van dit jaar is vervolgens de eerste regeling opengesteld, toen voor € 5 miljoen, en dit is de 2e keer dat hier extra geld voor beschikbaar is”, licht gedeputeerde Brigite van Haaften toe. “Daarmee hebben we dit jaar € 8 miljoen extra beschikbaar voor monumenten, bovenop de € 15 miljoen die we eerder al hier in geïnvesteerd hebben.”
Vakmanschap

Met deze regeling wil de provincie erfgoed in Noord-Brabant in tact houden, en het vakmanschap voor het restaureren van monumenten behouden. Een van de voorwaarden is dan ook dat de restauratie moet worden uitgevoerd door een erkend restauratiebedrijf.

Daarnaast is in deze regeling ook € 150.000 beschikbaar voor de herbestemming van kerken. Dat geld is vooral bestemd voor het faciliteren van lokale initiatieven die zich bezig houden met herbestemming van een kerk.

De monumentenregeling werd 1 september opengesteld.

© Nationale Bouwgids