AMSTERDAM (Novum) - Het effect van de economische crisis op de culturele sector zal de komende jaren duidelijk zichtbaar worden. Bovendien wordt de sector vanaf volgend jaar geconfronteerd met de effecten van het bezuinigingsbeleid, staat in het rapport Cultuur in Beeld 2012 dat het ministerie van Onderwijs maandag heeft gepubliceerd.
Delen van de sector die geen subsidie krijgen, zoals de architectuur- en boekenbranche, worden al langer geraakt door de crisis. Architecten ondervinden grote problemen doordat de huizen- en kantorenmarkt is stilgevallen. Ook de markt voor boeken stond het eerste kwartaal van dit jaar flink onder druk en bij de galeriehouders was eveneens sprake van een omzetdaling.
Ook vrije theaterproducenten en de podia die zijn aangesloten bij de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties kampen sinds 2008 met een teruggang van het aantal bezoekers, ofschoon de prijzen werden verlaagd. "Door de recessie maken mensen scherpere keuzes in hun uitgaven", stelt het rapport.
Het komende jaar blijven de economische vooruitzichten ongunstig en daalt de koopkracht. "Het zal zowel voor de gesubsidieerde als de niet-gesubsidieerde sector veel inspanning kosten om publiek te blijven binden in een tijd dat het besteedbaar inkomen voor veel mensen daalt."
De crisis zorgt ook voor een duidelijke stijging van het aantal faillissementen. Dat geldt met name voor film-, radio- en televisieproducenten. De verwachting is dat het aantal faillissementen in de culturele sector zal toenemen. In de eerste helft van dit jaar waren het er al net zo veel als over heel 2011.
De gesubsidieerde instellingen hadden tot nu toe weinig last van de recessie; sinds 2008 was er een lichte afname van de groei van het aantal bezoekers. Deze sector kent een trouw en koopkrachtig publiek, dat het ook in tijden van crisis niet laat afweten. Deze instellingen krijgen vanaf volgend jaar echter te maken met de effecten van de bezuinigingen op kunst en cultuur.
Het kabinet snijdt voor tweehonderd miljoen in de subsidies. Staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD) wil dat cultuurinstellingen minder afhankelijk worden van overheidsbijdragen. Dit lijkt te lukken. Volgens het rapport hebben de meeste instellingen die subsidie krijgen veel aandacht voor ondernemerschap en verwachten zij volgend jaar ongeveer zeven procent aan extra eigen inkomsten te genereren.