Normal_5205

DEN HAAG (Novum) - Mensen die met hun verwarmingsketel ook elektriciteit opwekken, zijn daarbij zonder duidelijke reden veel goedkoper uit dan mensen die hun huis anders verwarmen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag heeft gepubliceerd. Het verschil komt door de energiebelasting, die bij een HRe-ketel tot tien keer lager kan uitpakken.

Huishoudens met een HRe-ketel, een soort mini-energiecentrale die tegelijk warmte en stroom produceert, krijgen de belasting terug over de stroom die ze opwekken. Daardoor betalen ze gemiddeld slechts 45 euro energiebelasting per jaar, een impliciete subsidie van 11,4 cent per kilowattuur. Huishoudens met een reguliere hoogrendementsketel of een warmtepomp met gasbijstook betalen gemiddeld respectievelijk 340 en 455 euro.

Het CPB spreekt in dit verband van een 'verstoring in de verwarmingskeuze van de Nederlaners' ten voordele van de milieuvriendelijke HRe-ektel. Alternatieven als een hoogrendementsketel, te vinden in de meeste Nederlandse huishoudens, of een warmtepomp met gasbijstook, zijn door het verschil minder aantrekkelijk.

CPB-onderzoeker Arie ten Cate pleit ervoor de gas- en elektriciteitstarieven aan te passen om het evenwicht te herstellen. Dat kan bijvoorbeeld door een budgetneutrale herziening van de energiebelasting in de eerste belastingschijf op CO2-uitstoot van stroom- en gasverbruik.

Het tarief voor elektriciteit zou dan 3,2 cent per kilowattuur moeten dalen, terwijl het tarief op gas juist met zeven cent per kubieke meter zou moeten stijgen. In die situatie betaalt een huishouden met een HRe-ketel 330 euro per jaar, terwijl huishoudens met een HR-ketels en een warmtepomp respectievelijk 490 en 420 euro per jaar is.