DEN HAAG (Novum) - Mark Rutte (VVD) ziet niets in specifieke stimuleringspakketten voor bijvoorbeeld de bouw om de economie aan te zwengelen. Het regeerakkoord is namelijk 'één groot banenplan' zei de premier dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.
Rutte was door ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob in het parlement ontboden naar aanleiding van de tegenvallende cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waaruit bleek dat de economie het afgelopen jaar is gekrompen. Deze cijfers moeten bij het kabinet als een 'doffe dreun' zijn aangekomen, zei Slob.
Slob vindt dat Rutte te laconiek op deze cijfers heeft gereageerd door te zeggen dat Nederland er in vergelijking met andere landen nog goed voor staat. "Realiseert hij zich dat achter deze percentages duizenden mensen zitten die in hun bestaan hard geraakt worden?" De cijfers moeten aanleiding zijn om gericht te werken aan het herstel van de ecnomie en herstel van de werkgelegenheid, zei Slob.
Rutte herhaalde dat de cijfers 'tegenvallend' zijn. Maar de oplossing ligt niet in stimuleringspakketten voor concrete sectoren, zoals Slob voorstelt. Het verleden heeft aangetoond dat de effecten hiervan 'buitengewoon beperkt' zijn, zei de premier. Het is belangrijker dat het kabinet hervormingen doorvoert en de voorwaarden schept waaronder het bedrijfsleven kan floreren.
Door het 'samenspel' van maatregelen uit het regeerakkoord, kan het consumentenvertrouwen terugkeren, voorspelde Rutte. Dit overtuigde Slob niet. "Wat een teleurstellend antwoord", zei hij. Het kabinet duikt weg in 'algemene formuleringen'. Dat vindt ook SP-leider Emile Roemer, die Rutte betichtte van 'economische struisvogelpolitiek'.
De CBS-cijfers vormen het zoveelste voorbeeld dat hard bezuinigen averechts uitwerkt, zei Roemer. Rutte antwoordde dat niet bezuinigen nog slechter is, omdat Nederland dan het vertrouwen van de financiële markten kwijtraakt met een stijgende rente als gevolg. Dan is er nog minder geld beschikbaar voor bijvoorbeeld de zorg en sociale zekerheid, aldus de premier.