AMSTERDAM (Novum) - Veel minder gemeenten melden een tekort aan seniorenwoningen. De daling gaat ouderenbond ANBO echter niet snel genoeg. Die wijst op de toenemende vergrijzing.
Van de gemeenten die hier zicht op hebben, zegt 56 procent dat er te weinig seniorenwoningen zijn. Dat blijkt volgens ANBO uit een onderzoek dat in opdracht van de bond en het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd door Ipso Facto. Het onderzoek wordt eens in de vier jaar uitgevoerd.
In eerdere onderzoeken lag het percentage gemeenten dat een tekort meldt steeds rond de tachtig. De ouderenbond noemt het tekort in een verklaring 'nog altijd schrikbarend hoog'. Ook stoort het de ouderen dat bijna de helft van de gemeenten niet weet hoeveel seniorenwoningen er in binnen hun grenzen zijn en dus geen zicht op het tekort hebben.
Het tekort zou vanwege de toenemende vergrijzing onvoldoende dalen. Volgens de bond moeten er jaarlijks ruim 36 duizend seniorenwoningen worden bijgebouwd om aan de behoefte te voldoen. "In het licht van de huidige nieuwbouwproductie een onhaalbare kaart."
Het tekort aan seniorenwoningen zou iedereen treffen. "Als senioren niet kunnen doorstromen naar een seniorenwoning, dan blijven zij zitten in hun eengezinswoning. Starters en gezinnen wordt het doorstromen belet. De woningmarkt zit al op slot en zal zonder goede seniorenwoningen niet op gang komen", schrijft algemeen directeur Liane den Haan van ANBO.
De bond vindt dat er een stimuleringsregeling vanuit gemeenten moet komen om woningen aan te laten passen. Ook zouden gemeenten meer zogenoemde levensloopbestendige woningen moeten laten bouwen. Dat zijn woningen waar iemand zijn leven lang in kan blijven wonen.
Waddinxveen scoorde het slechtst tijdens het onderzoek, Groningen en Krimpen aan de IJssel het best.