Van tochtstrips tot isolatie: 65 procent van de Nederlanders nam het afgelopen jaar maatregelen om thuis te besparen op energie, zodat de energierekening lager werd. Van deze groep nam 54 procent kleine maatregelen. Zij plaatsten bijvoorbeeld tochtstrips, radiatorfolie en/of hielden de deuren goed dicht. 12 procent van de Nederlanders die thuis maatregelen nam, pakte het groter aan en plaatste bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatie en/of een waterpomp. Een derde van deze Nederlanders trof zowel grote als kleine maatregelen. Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 1.000 Nederlanders dat is uitgevoerd door vergelijkingssite Pricewise.
Hans de Kok, directeur van Pricewise: “Een kleine aanpassing kan al zorgen voor een groot verschil in je energieverbruik. Ongeveer 75 procent van het totale gasverbruik komt door de verwarming in huis tijdens wintermaanden, maar dat kun je vooral reguleren in koudere periodes. Zet je de temperatuur een graad lager, dan scheelt je dat zo zes à zeven procent op je gasverbruik, wat voor een standaardhuishouden uitkomt op honderden kuubs gas en dus honderden euro’s per jaar. In de zomer neemt het gasverbruik automatisch af, maar je kunt nog wel letten op het gebruik van je elektriciteit. Iets heel eenvoudigs als een theemuts of een goede thermosfles scheelt je tientallen kWh per jaar omdat je dan niet meer voor ieder kopje thee de waterkoker aanzet. Daarnaast kun je bijvoorbeeld in de daluren een was draaien.“
Subsidie nog altijd beschikbaar voor particulieren
De Kok: “Het is in de huidige situatie voor velen al moeilijk het energietermijnbedrag op te hoesten. Het spreekt voor zich dat niet iedereen ook zelf over de financiële middelen beschikt voor grote energiebesparende aanpassingen in huis. Of ook niet kan investeren omdat het geen koophuis is. Toch raad ik iedereen aan wel te kijken wat de mogelijkheden zijn. Het kabinet verbeterde onlangs de voorwaarden om in aanmerking te komen voor duurzame leningen en/of subsidies. De overheid stelt tot 2030 miljoenen euro’s beschikbaar voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, isolatie en de aansluiting op het warmtenet. Met deze instrumenten vervang je gas voor duurzame warmte en dat zorgt op zijn tijd voor een lagere energierekening. Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden zoals extra ruimte in je hypotheek, een persoonlijke lening of een lening via het Warmtefonds. Ook provincies en gemeenten stimuleren duurzame maatregelen en hebben daarvoor toereikende financiële middelen en gratis advies beschikbaar.”
Door: Nationale Bouwgids