Normal_studentenkamer__kamertekort__studenten

Om het tekort aan studentenhuisvesting in Nederland te verkleinen presenteert het kabinet samen met gemeenten, onderwijsinstellingen, woningcorporaties, particuliere beleggers en studenten vandaag het Landelijk actieplan studentenhuisvesting 2022-2030. Met dit actieplan willen de partijen tot een uitbreiding van 60.000 betaalbare studentenwoningen over een periode van 8 jaar komen. Naast het bouwen van extra betaalbare studentenwoningen wordt er ook ingezet op nieuwe sturingsmogelijkheden om meer grip te krijgen op de instroom van internationale studenten. Dit meldt Rijksoverheid.

Het doel is 60.000 studenteneenheden in 8 jaar tijd te realiseren door nieuwbouw en het beter benutten van de bestaande bouw door hospitaverhuur te stimuleren. Ook wordt er ingezet op het versneld bouwen van meer flexwoningen 37.500 in periode 2022-2024.

Met gemeenten zijn er afspraken gemaakt over het huisvesten van studenten in omliggende gemeenten in de regio en (tijdelijke) huisvesting op de campus. Het kabinet investeert tevens 37 miljoen euro via een stimuleringsregeling huisvesting aandachtsgroepen waar ook studentenwoningen uit worden betaald.

Een betaalbare studentenwoning

Studenten hebben nog te vaak te maken met te hoge huren en slechte woningen. In juni 2021 is het wetsvoorstel goed verhuurderschap ingediend bij de Tweede Kamer waarin een basisnorm voor algemene regels is vastgelegd waaraan verhuurders zich dienen te houden. Gemeenten krijgen hiermee de mogelijkheid te gaan handhaven op excessieve huurprijzen, door in de vergunningsvoorwaarden op te nemen dat verhuurders worden geacht zich te houden aan de maximale huurprijzen conform het woningwaarderingsstelsel.

Met alle partijen is afgesproken om binnen een jaar na ondertekening richtlijnen te ontwikkelen om te komen tot betaalbare woningen voor studenten. Daarnaast maken gemeenten passend gronduitgiftebeleid voor betaalbare studentenhuisvesting en zetten zich in voor de realisatie van betaalbare studentenwoningen op gronden en in gebouwen van derden.

Verbeteren rechtspositie van internationale studenten

Voor een deel van de groep internationale studenten reserveren hoger onderwijsinstellingen studentenwoningen bij studentenhuisvesters, hostels en hotels of richten zij tijdelijke voorzieningen in om studenten op te kunnen vangen. Ondanks dat zijn studenten soms toch genoodzaakt om tijdelijk op een camping te verblijven of kiezen zij ervoor om hun studie af te breken. Voor het opvangen van de piekbelasting is betere voorlichting nodig aan studenten over de huisvesting. De directe huisvestingsbehoefte van internationale studenten maakt dat zij eerder slachtoffer zijn van woningmarktdiscriminatie. De vorm van de huurcontracten (short stay) heeft als belemmering dat zij minder rechtsbescherming hebben. Om de positie van internationale studenten te verbeteren wordt afgesproken een passend huurcontract voor internationale studenten te realiseren, meer transparantie in de huurprijs te geven en het onderzoeken van alternatieve verhuurwijzen.

Door: Nationale Bouwgids