AMSTERDAM (Novum) - De miljarden euro's die in de afgelopen twaalf jaar door de Europese Unie zijn gestoken in het efficiënter gebruik van energie zijn 'niet verstandig besteed'. Dat concludeert de Europese Rekenkamer in een maandag gepubliceerd rapport.
Sinds 2000 heeft de EU vijf miljard euro subsidie beschikbaar gesteld aan lidstaten. Daarmee konden de landen maatregelen voor energie-efficiëntie gedeeltelijk betalen. De rekenkamer constateert dat de lidstaten bij de selectie van projecten niet hebben gekeken naar de verhouding tussen de opbrengst en de investeringen.
"Geen van de projecten die we hebben bekeken omvatte een behoefteanalyse, of zelfs een analyse van het energiebesparingspotentieel in verhouding tot de investeringen", aldus de verantwoordelijke medewerker van de rekenkamer, Harald Wögerbauer. "De lidstaten gebruikten dit geld in feite voor het opknappen van openbare gebouwen, terwijl de energie-efficiëntie hooguit een secundaire doelstelling was."
Bij de projecten die zijn uitgevoerd duurt het gemiddeld vijftig jaar voordat de investeringen zijn terugverdiend, berekende de rekenkamer. Zelfs uitschieters naar 150 jaar kwamen voor. "Dit betekent dat de deze middelen niet verstandig werden besteed, omdat de levensduur van de opgeknapte delen of gebouwen korter is."