DEN HAAG (Novum) - De SP, PVV en GroenLinks zijn uiterst kritisch over het woonakkoord dat woensdagochtend werd gepresenteerd. De drie partijen stonden aan de kant bij het akkoord dat minister voor Wonen Stef Blok (VVD) sloot met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP.
Volgens SP-Kamerlid Emile Roemer hebben de plannen een 'vernietigende uitwerking op huurders en op de sociale woningbouw'. "De gelegenheidscoalitie blaast de huursector gewoon op", stelt hij. "De huren gaan enorm omhoog, corporaties moeten huurwoningen verkopen en de heffing voor corporaties wordt amper verlaagd. Huurders zijn de dupe van dit akkoord."
Volgens Roemer hebben D66, ChristenUnie en SGP de huurder geen dienst bewezen. "Als ze zich echt zo druk zouden maken over de huurexplosie die nu gaat plaatsvinden, dan hadden ze net als de SP dwars voor dit plan moeten gaan liggen", vindt de SP-voorman. "Ik vrees dat het wantrouwen van veel mensen in de politiek hierdoor zal groeien. Het lijkt niet uit te maken welke partij er regeert: huurders zijn in alle gevallen de klos."
De PVV vindt dat D66, de ChristenUnie en SGP slappe knieën hebben. "In plaats van de absurde huurverhogingen helemaal van tafel te vegen door tegen de wet te stemmen, stemt men in met een forse huurverhoging oplopend tot vier procent exclusief inflatie", laat Sietse Fritsma weten. "De oppositiepartijen hadden zowel de aantasting van de hypotheekrenteaftrek als de forse huurverhogingen helemaal kunnen en moeten blokkeren, maar kruipen in plaats daarvan ruggengraatloos bij het kabinet op schoot. "
Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is teleurgesteld. "In vergelijking met het regeerakkoord is dit een stap vooruit. Maar tegelijk is het onvoldoende, omdat niet is gekozen voor een socialer en groener alternatief."
De fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer Elco Brinkman is opmerkelijk genoeg wel positief. Uit hoofde van zijn functie als voorzitter van Bouwend Nederland laat hij weten dat het akkoord duidelijkheid en stimulansen voor de bouwsector oplevert. Blok sprak eerst met het CDA, om zich in de Eerste Kamer te verzekeren van steun voor zijn plannen op de woningmarkt. Deze onderhandelingen liepen echter spaak.