Verschillende banken stappen samen in een groot project voor aardwarmte in het Zuid-Hollandse Westland. ING, Rabobank, BNG Bank, Triodos Bank en verzekeraar ASR zien aardwarmte als belangrijk en veelbelovend onderdeel van de energietransitie. Het nieuwe aardwarmteproject in Maasdijk is het grootste dat ooit in één keer in Nederland is gebouwd en gaat aan ongeveer tachtig glastuinbouwers duurzame energie leveren.
De warmte, die wordt verkregen door van 3 kilometer diepte warm water van zo’n 87 graden op te pompen, is eind volgend jaar beschikbaar voor de tuinders. De glastuinbouw is geschikt voor aardwarmte omdat deze sector het hele jaar door veel warmte nodig heeft. De tuinders zijn, zeker in deze energiecrisis, op zoek naar een betrouwbare energiebron en zijn op deze manier verzekerd van warmte voor vijftien jaar. Aardwarmte is duurder dan gas, maar het prijsverschil wordt vergoed door de overheid.
Er is al een eerste succesvolle test gedaan naar de geschiktheid van de warmtebron. De banken stellen samen driekwart van de benodigde 115 miljoen euro beschikbaar als lening, die pas in werking gaat als het warmteproject blijkt te werken. ING is bereid om ook bij volgende projecten in te stappen, wat het voor HVC aantrekkelijker maakt om volgende projecten te ontwikkelen.
Omvang
Ook speelt mee dat de opzet van het huidige project vanwege de omvang geschikt is om op meer plekken aardwarmte te leveren. Uiteindelijk kan op deze manier een kwart van Nederland van warmte worden voorzien. De warmte die geleverd gaat worden door het project Maasdijk staat gelijk aan de behoefte van 50.000 huishoudens. De bedoeling is dat ook huishoudens met latere projecten energie krijgen vanuit aardwarmte.
Door: ANP