GRONINGEN (Novum) - Het aantal huiseigenaren dat hun woning vanwege betalingsproblemen gedwongen moet verkopen, is de afgelopen jaren toegenomen. Dat schrijft minister voor Wonen Stef Blok (VVD) donderdag in antwoord op Kamervragen van het CDA.
Er zijn geen openbare gegevens beschikbaar van het aantal zogeheten onderhandse verkopen. Blok baseert zich op gegevens van De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten. Zij hebben bij veertien kredietverstrekkers informatie opgevraagd over de onderhandse verkopen de afgelopen jaren. Dan gaat het om woningen die worden verkocht nadat een betalingsachterstand is ontstaan van meer dan negentig dagen.
Uit de gegevens blijkt dat het aantal onderhandse verkopen is gestegen van 1356 in 2008 tot 3847 in 2011. Deze stijgende trend lijkt zich ook in 2012 door te zetten, schrijft Blok. De Nederlandse Vereniging van Banken schat het aantal onderhandse verkopen in dat jaar op 4500.
Het aantal huizen dat via een executieveiling wordt verkocht is vorig jaar afgenomen, van 2670 tot 2488. Dat blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het zijn er echter wel meer dan in 2010 (2186). Volgens Blok is de daling het afgelopen jaar te danken aan inspanningen van de banken, het Waarborgfonds Eigen Woningen en andere financiële instellingen om te voorkomen dat een huis gedwongen wordt geveild.
Zij besteden meer aandacht aan een vroegtijdige signalering van betalingsproblemen en proberen door goede begeleiding te voorkomen dat het huis moet worden verkocht. Is verkoop niettemin onafwendbaar, dan proberen zij een executieveiling zo veel mogelijk te voorkomen door met een onderhandse verkoop de opbrengst te 'optimaliseren', aldus Blok.