Normal_keys-on-wooden-table-background-rent-sell-buy-apa-2022-04-12-21-23-29-utc-min__1_

Met een gemiddelde afname van 0,31 procent zette de daling van de huizenprijzen ook in januari door. Een iets grotere daling dan in december werd gemeten. Desondanks is er geen sprake van beter betaalbare woningen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Ortec Finance uitvoerde voor hun maandelijkse woningmarktanalyse, meldt Ortec Finance.

 

Hoewel de prijsontwikkeling van huizen licht negatief blijft, zijn de hypotheekrentes juist gestegen. Deze trends in tegengestelde richting hebben per saldo tot gevolg dat koopwoningen minder betaalbaar zijn geworden. In januari 2023 moest je bijvoorbeeld 7,1 procent meer verdienen dan in januari 2022 om voor dezelfde hypotheek in aanmerking te komen. 

Kleine, gunstige ontwikkelingen

Naast de forse stijging van het benodigde jaarinkomen en de rentelasten sinds januari 2022 liet de nieuwe steekproef een gunstige ontwikkeling zien ten opzichte van de maand ervoor. Zo nam het benodigde jaarinkomen voor het afsluiten van een hypotheek tussen december 2022 en januari 2023 licht af en bleef het bruto maandbedrag ongeveer hetzelfde.

NHG-grens verhoogd

In 2023 is de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie) verhoogd van 355.000 euro naar 405.000 euro. Bij het meefinancieren van energiebesparende maatregelen in de hypotheek geldt een nog hogere NHG-grens:  429.300 euro. Hierbij dient het aanvullende bedrag volledig gebruikt te worden voor het treffen van verduurzamingsmaatregelen.

De verhoging van de NHG-grens maakt het voor meer mensen mogelijk om te profiteren van gunstigere hypotheekrentes. Voor de woning in het onderzoek komt dit neer op zowel een lager benodigd inkomen als ongeveer 100 euro lagere bruto maandlasten.

Aantal transacties

In januari 2023 werden er ongeveer 13.000 woningtransacties geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met dezelfde maand een jaar eerder. In december werden aanzienlijk meer woningen verkocht. Dat is echter een normaal seizoenseffect, zoals de onderstaande grafiek duidelijk maakt.

Door: Nationale Bouwgids