GRONINGEN (Novum) - Het duurt Groningers te lang voordat duidelijk is hoeveel geld de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) uitkeert voor schade die door de aardbevingen aan hun huizen is ontstaan. Vanwege de klachten verhoogt de NAM het aantal contactpersonen van tien naar 21 en het aantal taxateurs wordt verdubbeld naar ruim veertig, schrijft directeur Bart van de Leemput in een brief die donderdag bij gedupeerden op de mat valt.
De contactpersonen begeleiden de mensen die schade hebben totdat de schade is gerepareerd. De taxateurs gaan bij gedupeerden thuis langs om de schade op te nemen. Van de Leemput schrijft dat nu twee keer zo veel mensen met schade kunnen bellen. Het aantal uitgevoerde taxaties moet vanaf mei drie keer zo hoog liggen als eind vorig jaar.
Dat schademeldingen niet snel worden afgehandeld, is niet verrassend als naar de cijfers wordt gekeken. Sinds augustus zijn 5650 schademeldingen binnengekomen. Toen er nog tien contactpersonen waren moesten zij dus zo'n 560 schademeldingen per persoon afhandelen. De taxateurs, zo'n twintig, hadden per persoon zo'n 280 huizen te bezoeken.
Tot nu toe zijn 760 schademeldingen afgehandeld. Een kleine twaalfhonderd bewoners hebben een taxatierapport ontvangen en kunnen daarmee een aannemer kiezen die de schade herstelt. Bijna 2400 mensen hebben bezoek gehad van een taxateur en wachten nog op het rapport. Ruim 4400 mensen zijn gebeld door de contactpersoon en moeten nog bezoek van de taxateur krijgen.
Van de Leemput kondigt in de brief aan de gedupeerden aan dat hij en de directieleden de komende tijd bij mensen op de koffie komen om uitleg te geven. Een bezoek kan via internet worden aangevraagd.
In Groningen vinden door gaswinning zo'n veertig keer per jaar aardbevingen plaats, maar door een in januari verschenen rapport is onrust ontstaan. Uit dat rapport bleek dat de kans op krachtige bevingen een stuk groter is dan gedacht.
Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil eerst onderzoeken afwachten voordat hij eventueel besluit om de gaswinning in te krimpen. Dat duurt nog tot eind dit jaar. Het Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde onlangs dat het raadzaam is minder gas uit de grond te halen.