Het gaat de goede kant op met de beschikbaarheid van leerbanen in de bouw. Dat zeggen Vincent van Baaijen en Monique Storck van de afdeling Techniek & Gebouwde omgeving van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het zal binnenkort niet meer nodig zijn om de leerlingen in de werkplaats van de opleidingsbedrijven bezig te houden, denken zij. Dit meldt Cobouw.
Volgende maand verschijnt de periodieke SBB-monitor waarin de onderwijs- en arbeidsmarktcijfers voor leerlingen in het beroepsonderwijs staan. SBB baseert deze monitor op gegevens die de opleidingen verstrekken. De cijfers stemmen Van Baaijen en Storck “redelijk optimistisch”: “We zijn de afgelopen tijd bij verschillende opleidingsbedrijven geweest, waar bijna geen leerlingen meer binnen hoefden te worden gehouden. Timmerleerlingen bijvoorbeeld vinden weer vrij gemakkelijk een plek bij een leerbedrijf.”
De keerzijde is wel dat de sector zich voor de nieuwe uitdaging gesteld ziet om nu ook de instroom van leerlingen weer omhoog te krijgen. Door het tekort aan plaatsen bij leerbedrijven was het aantal leerlingen dat koos voor een bouwopleiding de afgelopen jaren laag. In een aantrekkende economie is het lage leerlingenaantal voorlopig nog een “redding”, aldus Van Baaijen en Storck, maar binnenkort moet het aantal bouwleerlingen wel gaan groeien.
De verbetering in kans op een leerbaan is niet in alle sectoren binnen de bouw even groot, waarschuwen ze nog. Vooral de kleinere bedrijven, zoals stukadoorbedrijven, zijn wat terughoudender in het aannemen van leerlingen. Zij beschouwen een leerling nog als een te groot risico omdat zij hen voor minstens een jaar een plek moeten geven. Timmerleerlingen en leerling schilders hebben meer kans op een plek in een leerbedrijf omdat het dan vaak om grotere ondernemingen gaat.
© Nationale Bouwgids