DEN HAAG (Novum) - De beperking van de hypotheekrenteaftrek zoals vastgelegd in het Kunduz-akkoord, zorgt voor een daling van de huizenprijzen die kan oplopen tot negen procent. Dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB) in een notitie die minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
Doordat vanaf volgend jaar verplicht moet worden afgelost om rente te kunnen aftrekken, kunnen starters straks minder lenen om op dezelfde maandlasten uit te komen. Dat drukt op termijn de huizenprijzen. Dat is weer gunstig voor diezelfde starters en heeft als bijkomend voordeel dat de kans op hoge restschulden voor deze groep kleiner wordt. Prijsdalingen kunnen echter slecht nieuws zijn voor mensen die al een huis hebben, omdat ze een hypotheekschuld kunnen hebben die groter is dan de waarde van het huis.
De effecten van de beperking van nieuwe hypotheken tot maximaal de waarde van de woning zijn volgens DNB moeilijker te voorspellen. De centrale bank denkt aan een daling van de huizenprijzen met 'hooguit enkele procenten' als gevolg van de maatregel. Het permanent maken van de verlaging van de overdrachtsbelasting naar twee procent heeft volgens DNB geen gevolgen voor de huizenprijzen.
Het Centraal Planbureau heeft de maatregelen ook doorgerekend en komt tot de conclusie dat het gehele pakket aanvankelijk nauwelijks gevolgen heeft voor de huizenprijzen, maar op termijn leidt tot een daling van vier procent.