(Novum/AP) - RUSTENBURG - Mijnwerkers van de platinamijn van Lonmin in Marikana in Zuid-Afrika zijn donderdag weer aan het werk gegaan. Met een staking van vijf weken dwongen zij een salarisverhoging van 16 tot 22 procent af. Tijdens het conflict kwamen 44 mensen om het leven, van wie 34 toen de politie op 16 augustus het vuur opende op stakers.
Ondanks het einde van de langste en bloedigste staking duurt de arbeidsonrust in de mijnen voort. Donderdag werden weer twee doden gemeld en gaf president Jacob Zuma het leger opdracht de politie te assisteren bij het handhaven van de openbare orde. Het bevel geldt tot 31 januari in de omgeving van Marikana 'en andere gebieden in het land waar dat nodig is'.
Een man kwam woensdagavond tijdens een confrontatie met de politie in de omgeving van Rustenburg onder een politievoertuig. Hij werd meters meegesleept en overleed in de loop van de nacht in een ziekenhuis. De stakers bij de mijn van Anglo American mochten van de autoriteiten geen mars houden om hun eisen onder de aandacht te brengen. Een rechter heeft de staking verboden en Anglo heeft de stakers een ultimatum tot donderdagavond gesteld om weer aan het werk te gaan. Doen zij dit niet, dan wacht hun ontslag.
Woensdag overleed ook een ANC-raadslid dat op de plek van een mijnstaking werd getroffen door een rubber politiekogel. Volgens de Marikana Solidarity Campaign was Paulina Masuhlo zaterdag aan het winkelen in Wonderkop waar veel stakende mijnwerkers wonen. Zij en enkele andere mensen werden geraakt toen politieagenten schoten losten vanuit een rijdende auto. Masuhlo bezweek in een ziekenhuis aan haar verwondingen.
De solidariteitsgroep veroordeelde het politiegeweld en eiste de onmiddellijke schorsing van de betrokken agenten. Tevens sprak de groep zijn ongenoegen uit dat tot nog toe geen van de politiemensen die bij de schietpartij van 16 augustus betrokken waren is geschorst. "Dit is volkomen onacceptabel en onwettig."