Binnenkort start de bouw van nieuw eenheidsbureau politie Den Haag

De politie in Den Haag heeft een overeenkomst getekend met BAM Bouw en Techniek. Dit doen zij voor de realisatie van het nieuwe hoofdgebouw van de Eenheid Den Haag, binnen de nationale politie ook wel het eenheidsbureau genoemd. Naar alle waarschijnlijkheid start de bouw in de zomer. Anja de Bruin, hoofd bedrijfsvoering, geeft aan dat er straks in de Brinckhorst een nieuw politiepand ‘verrijst’ dat operationele functies biedt en tegelijkertijd een prettige werkomgeving is. Dit meldt politie.nl

Begin deze maand ondertekenden de politie en BAM Bouw en Techniek de overeenkomst. Naar verwachting gaat de bouw in de zomer van start. Dat is twee jaar later dan oorspronkelijk de gedachte was. Nu is echter de handtekening toch gezet en De Bruin geeft aan dat er nu niets meer in de weg staat van de bouw. “In alle gezamenlijkheid zijn we uiteindelijk gekomen tot een heel mooi ontwerp, waarmee we als eenheid een modern, functioneel en toekomstbestendig pand tot onze beschikking krijgen.”

Bouwtraject

Plannen voor het nieuwe gebouw liggen al meerder jaren op tafel. In 2017 werden de eerste voorbereidingen voor het nieuwbouwtraject gestart. Het oog voor de grond waarop het gebouw moet komen te staan viel snel op Brinckhorst. De volgende grote stap voor de bouw was de selectie van een architect, in mei 2018. Daarna duurde het een jaar voordat het conceptontwerp werd vastgesteld. Die werd in 2021, na een aantal flinke aanpassingen, definitief. In de periode die volgde werden alle puntjes op de i gezet om de bouw te kunnen starten. Daarnaast werd de aanbesteding voor een aannemer afgerond.

Input van politiemedewerkers

De politiemedewerkers werden betrokken bij het besluitproces. Via een zogenoemd klankbordgroep keken de medewerkers mee met alle plannen. Een groot deel van de medewerkers leverde via verschillende gebruikersgroepen input vanuit de verschillende werkprocessen.

Die klankbordgroep is van belang geweest tijdens het hele traject. Door het initiatief van een medewerker is onderzocht of het mogelijk was om het leegstaande politiepand in de Wegestraat om te bouwen tot een parkeergarage. In het onderzoek werd geconcludeerd dat dit kan en gaat nu ook gebeuren. Verder leidde de klankbordgroep tot enkele aanpassingen bij het cellencomplex en de huisvesting van de Afdeling Bewaken en Beveiligen (ABB).

Blijf op de hoogte

Geïnteresseerden kunnen via een speciale themapagina op de website van de politie te werkzaamheden volgen. Daar worden alle ontwikkelingen geplaatst.

Door: Nationale Bouwgids