Normal_1330

AMSTERDAM (ANP) – Het nieuwbouwgedeelte van het Stedelijk Museum in Amsterdam, de zogeheten ‘badkuip’, begint vorm te krijgen. De gevel daarvan bestaat uit ruim 270 platen, waarvan meer dan de helft er inmiddels hangt.

Dat bleek tijdens een rondleiding die het Stedelijk woensdag voor de pers had georganiseerd. Het nieuwbouwgedeelte heet ‘de badkuip’, omdat het eruitziet als een enorme badkuip, die ogenschijnlijk in de lucht zweeft.

De gevelplaten bestaan onder meer uit de aramidevezel twaron. Dat materiaal is vijf keer sterker dan staal en wordt ook gebruikt voor onder meer kogelvrije vesten en vliegtuigen. Het wordt nu voor het eerst op zo’n grote schaal bij een bouwproject gebruikt.

Nu hebben de platen nog een groenachtige kleur, maar de aannemer gaat ze nog coaten. De ongeveer 100 meter brede en 25 meter hoge gevel wordt uiteindelijk helemaal wit.

Het Stedelijk Museum staat al enkele jaren in de steigers voor een grootscheepse renovatie en uitbreiding. Niet alleen komt er een geheel nieuw gedeelte, het oorspronkelijke gebouw is ook gerenoveerd.